23948sdkhjf

Kancera testar dubbel cancerbehandling

Forskningsbolaget hoppas att deras cancervaccin ska komplettera de befintliga småmolekylerna riktade mot tillväxtfaktorn ROR.
Stockholmsbaserade Kancera har från starten riktat in sig mot utveckling av småmolekylära läkemedel mot cancer. På senare tid har man valt att bredda portföljen med ett kompletterande vaccinprojekt.

Bolagets huvudfokus är sedan grundandet 2010 att hitta småmolekyler som hämmar målproteinet receptor tyrosine kinase-like orphan receptor, ROR. Det är en tillväxtfaktor som är viktig under fosterutvecklingen, men som tystas efter födseln varefter den dyker upp i många typer av tumörceller som en pådrivare av metastaser och en del av cancerns motståndskraft mot läkemedel.

Sedan början av 2014 utvecklar Kancera också ett vaccin mot ROR. Vaccinet är baserat på en liten bit av proteinet som är utvald för att immunförsvaret lätt ska känna igen tumörceller och döda dem. Projektet befinner sig i nuläget i preklinisk fas och så här långt verkar det lovande.

- Vi har vaccinerat råttor och kaniner och sett att de utvecklar ett immunsvar som känner igen och selektivt dödar cancerceller, säger Thomas Olin, vd på Kancera.

Tanken är att bolagets två läkemedel ska kunna komplettera varandra i olika faser av sjukdomen. Småmolekylerna ska ges först för att bekämpa tumören initialt. När det har lyckats kan vaccinet sättas in för att hjälpa immunförsvaret att känna igen och ta död på enstaka cancerceller som kan finnas kvar efter behandlingen.

- Småmolekylerna behövs för att göra sig av med tumörbördan. Immunförsvaret klarar inte det utan hjälp i en etablerad cancersjukdom även om kroppen lär sig känna igen cancercellerna. Vi hoppas att vaccinet kan hålla sjukdomen i schack och kanske även förhindra återfall, säger Thomas Olin.

De småmolekylära ROR-hämmarna är utvecklade från ax till limpa i bolaget med hjälp av bland andra Håkan Mellstedt, professor och överläkare i onkologi på Karolinska institutet.

- Våra projekt gör framsteg, inte minst tack vare flera akademiska samarbeten med bland andra Håkan Mellstedt och Thomas Helleday, professor i kemisk biologi på Scilifelab.

I början av november valde Kancera en första kandidat till ROR-projektet. Om allt går vägen kan bolaget gå in i klinisk fas om cirka två år men innan dess vill bolaget hitta en partner till den kliniska utvecklingen.

- Med en partner kan vi tidigt addera ett regulatoriskt- och marknadsperspektiv på produktutvecklingen och få in tillräckliga finansiella resurser för en effektiv klinisk utveckling. Vi har kontinuerlig kontakt med ett 30-tal bolag som känner till projektet. Det är viktigt för oss att veta vad potentiella partners vill ha i form av data och vilka frågor de vill ha svar på.

Förhoppningen är att ROR-hämmaren ska ge mindre biverkningar än ett traditionellt cellgift, men det är enligt Thomas Olin svårt att förutsäga vilka biverkningar läkemedlet har i och med att man arbetar med substanser som ingen har gjort förut. Han säger också att det inte är uteslutet att det i framtiden kan bli tal om en kombinationsmedicin med en monoklonal antikropp riktad mot ROR.

- Vi är öppna för olika utvecklingsscenarier men det är forskningsresultaten som får ligga till grund för vilken väg vi tar, säger Thomas Olin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064