23948sdkhjf

Uppåt för Medivir

Egen försäljning och royaltyersättningar ledde till ett starkt kvartal. Nu väntar hårdare konkurrens och starkt fokus på att implementera företagets nya strategi.
- Under kvartalet kan vi glädjas åt växande intäktsströmmar genom såväl egen läkemedelsförsäljning som erhållande av royalties, även om Olysio nu kan väntas möta hårdare konkurrens på den internationella hepatit C-marknaden, skriver Niklas Prager, som tillträdde som vd i Medivir i början av september, i sin kommentar till företagets rapport från det tredje kvartalet.

Han syftar på den ökade försäljning och de ökade intäkter som visas upp i rapporten. Företagets totala omsättning efter skatt landade på 617,8 miljoner kronor. Det är nästan åtta gånger högre än motsvarande kvartal förra året, då siffra landade på 80,2 miljoner kronor.

Av de 617,8 miljonerna kom 516,7 miljoner från royaltyersättningar för läkemedlet simeprevir och 100,8 miljoner från den egna läkemedelsförsäljningen, varav 61,6 miljoner utgjordes av Olysio, simeprevir.

Kassaflödet för det tredje kvartalet var 473 miljoner kronor (-5,2).

Motsvarande period förra året landade resultatet per aktie på -0,35 kronor vilket i år hade ökat till 11,95 och 11,83 kronor före respektive efter utspädning.

Under kvartalet har företaget lagt fokus på fortsatt lansering på den nordiska marknaden av läkemedlen Olysio och Adasuve, som båda lanserades här under året. Dessutom beviljade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA Olysio i kombination med Gileads Sovaldi, sofosbuvir, mot hepatit C en prioriterad granskning och kombinationen godkändes efter kvartalet , i november.

För tillfället genomför Medivirs partner Janssen kliniska studier med olika kombinationsbehandlingar simeprevir. Kombinationsbehandlingar är en växande trend på hepatit C-marknaden och i oktober lanserades den första behandlingen på den amerikanska marknaden. Behandlingen, Harvoni, består av en kombination av ledipasvir och sofosbuvir och tillverkas av konkurrenten Gilead. I veckan fick Harvoni även marknadsgodkännande i EU och konkurrensen på hepatit C-marknaden blir allt hårdare.

Under kvartalet inlicensierade Medivir ett forskningsprojekt kring RS-virus från läkemedelsföretaget Boehringer Ingelheim och företaget fortsätter dessutom sin prekliniska utveckling av hämmare mot cathepsin S för behandling mot neuropatisk smärta, som orsakas av skador eller sjukdom i det somatosensoriska nervsystemet. Prekliniska data från projektet presenterades i oktober och företaget har valt ut kandidaten Miv-247 för fortsatt utveckling.

Förutom det förbereder Medivir en klinisk fas IIa-studie med läkemedelskandidaten Miv-711 mot artros.

- För att en sådan studie ska kunna inledas behövs ett utvidgat prekliniskt säkerhetsprogram, vilket nyligen har inletts. Om allt går väl i det programmet finns möjligheten att en fas IIa studie kan starta sent 2015, skriver Niklas Prager.

Mycket har hänt i bolaget efter det tredje kvartalet. Bland annat offentliggjorde Medivir under ett kapitalmarknadsmöte i oktober månad en ny strategi som bland annat innebär att företaget numera har lagt till onkologi som huvudfokusområde , tillsammans med infektionssjukdomar. I vd-ordet i rapporten skriver Niklas Prager att företaget nu kommer att lägga ett starkt fokus på att implementera strategin i verksamheten.

Under mötet presenterades även planerna på en utskiftning av kapital till företagets aktieägare.

- Utskiftningen kommer att ske i två steg. Först ett frivilligt inlösenprogram om totalt 625 miljoner kronor, 20 kr per aktie, efter en extra bolagsstämma, följt av ett anhållande om mandat för återköp av aktier vid den ordinarie stämman i maj 2015. Kapitalstrukturen kommer att ses över löpande, skriver Niklas Prager.

Den extra bolagsstämman ska hållas i dag torsdagen den 20 november.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064