Hoppas på tillväxt
Astrazeneca hoppas på upp till tio nya godkännanden inom två år tack vare sin nya strategi.
Anledningen som pekas ut till detta är den nya strategin som företaget implementerade år 2013. Den innebar att Astrazeneca förlade sin forskning till tre forskningscentra runt världen, ett av dem är Mölndal. Dessutom valdes tre kärnterapiområden ut för forskningen: andningsvägar, inflammation och autoimmunitet, hjärtkärl- och metabola sjukdomar samt onkologi.
- Målen med den nya strategin är att uppnå ledarskap inom forskningen, att vara en bra arbetsplats och att återgå till tillväxt, säger Jacob Lund, extern kommunikationsdirektör på Astrazeneca i Sverige.
Och den nya strategin, med ett mer insnävat fokus, uppges ha givit resultat.
- Vi har mer än fördubblat antalet potentiella läkemedel i vår sena utvecklingsportfölj sedan 2012 och vi är på god väg att återvända till tillväxt från 2017. Vi bygger ett stabilt, tåligare och mer lönsamt företag. De konkreta resultat som levereras stärker vår övertygelse om att vi kommer nå vårt mål om att leverera intäkter på över 45 miljarder amerikanska dollar, motsvarande 332 miljarder kronor, år 2023, säger koncernchefen Pascal Soriot i ett pressmeddelande som släpptes i samband med kapitalmarknadsdagen.
I en telefonkonferens som hölls i samband med kapitalmarknadsdagen sade Astrazenecas medicinska chef Briggs Morrison att företaget avser att öka andelen investeringar som går till dess tre kärnområden nästa år, närmare bestämt till 90 procent av den totala forskning- och utvecklingsbudgeten.
Av detta förväntas ungefär hälften gå till onkologi, som har identifierats som företagets sjätte tillväxtplattform, tillsammans med antikoagulationsläkemedlet Brilinta, diabetes, sjukdomar i andningsvägarna, den japanska marknaden samt tillväxtmarknader.
50 procent av bolagets portfölj består av biologiska läkemedel och för att öka sannolikheten att nå framgångar i utvecklingen satsar Astrazeneca allt mer på instrument.
- Det bästa exemplet är nog vårt arbete med andningsvägar. Som en del i detta har Astrazeneca förvärvat det spanska företaget Almiralls verksamhet för sjukdomar i andningsvägarna samt Kalifornienbaserade Pearl Therapeutics . Köpen gav bland annat tillgång till nya inhalatorteknologier som kompletterar vår egen produkt Turbuhaler och ger möjligheter till nya kombinationer av inhalationsbehandlingar, säger Jacob Lund.
Ett annat nytt förvärv är det tyska bildanalysföretaget Definiens vars mjukvara, imaging- och dataanalysplattformen Tissue Phenomics, ska användas i framtagningen av nya biomarkörer för diagnostik och prognostiska analyser inom cancer.