23948sdkhjf

Camurus avtalar med USA

Tecknar licensavtal för den amerikanska marknaden.
Biotech- och medtechföretaget Camurus ska ingå i ett licensavtal med Braeburn Pharmaceuticals. Avtalet ger det amerikanska läkemedelsföretaget exklusiva licensrättigheter för Camurus buprenorfinprodukt CAM2038 i Nordamerika. Dessutom får Braeburn en option för Japan, Korea, Taiwan och Kina.

CAM2038 består av en långtidsverkande injektion av buprenorfin som utvecklas både till behandling mot opiatberoende och mot smärta. Behandlingen har utvecklats med hjälp av Camurus formuleringsteknologi Fluid Crystal.

Utvecklingen mot opiatberoende har kommit längst och behandlingen kan ges en gång i veckan och eller en gång i månaden. Planen är att företagen gemensamt ska starta upp en klinisk fas III-studie för detta under det första halvåret 2015. Om allt går som det ska planerar företagen att ansöka om marknadsgodkännande i USA och EU år 2016.

Inledande kliniska studier för smärtindikationen planeras också.

Det nya licensavtalet innebär att Braeburn ska betala Camurus en inledande summa om 20 miljoner dollar, motsvarande 148 miljoner kronor, i kontanter. Utöver detta tillkommer milstolpsersättningar på upp till motsvarande 259 miljoner kronor för opiatberoende samt 156 miljoner kronor för smärta. Dessutom tillkommer royaltyersättningar samt milstolpsersättningar för frösäljningen på upp till 556 miljoner kronor.

Sedan december 2011 har Camurus även ett samarbete med läkemedelsbolaget Novartis gällande läkemedelskandidaten CAM2029, som fått särläkemedelsstatus av den europeiska läkemedelsmyndigheten och som utvecklas som behandling av endokrina sjukdomar som akromegali och neuroendokrina tumörer. I september 2013 köpte Novartis licensrättigheterna till preparatet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079