90 miljoner till SME-företag
Alligator Bioscience, Glionova och 1928 Diagnostics är tre av de företag som delar på 90 miljoner kronor i Vinnovas Forska och Väx-utlysning.
- Små företag har ofta svårt att hitta finansiering för innovationsprojekt i tidiga skeden med hög risk. Vårt stöd ger företagen möjlighet att driva utvecklingsprojekt som i ett senare skede kan leda fram till innovationer med stor marknadspotential, säger Joachim Karlsson, enhetschef på Vinnova, i ett pressmeddelande.
Totalt delas 90 miljoner kronor ut.
De life science-företag som beviljats finansiering är:
Alligator Bioscience. Det Halmstadsbaserade bioteknikbolaget får drygt två miljoner kronor för utvecklingen av en ny teknik som ska användas för att ta fram nya läkemedel mot cancer.
Red Glead Discovery. Kontraktsforskningsbolaget tilldelas drygt 346 000 kronor för utvecklingen av en ny analysmetod för kvalitetssäkring av peptidbaserade läkemedel. I april förvärvade Red Glead det andra Medicon Village-baserade CRO-företaget Pepticon .
Spectronic Medical. Företaget arbetar med medicinsk imaging och har tilldelats 2,3 miljoner för ett projekt för mer effektiv cancerbehandling genom stråldosplanering vid magnetröntgen, MR.
Enginzyme. Labtechföretaget tilldelas 380 000 kronor för enzymbaserad katalys vid tillverkningen av läkemedel mot virus.
Glionova. Nästan fem miljoner kronor går till det Stockholmsbaserade bioteknikföretaget. Pengarna ska användas till utvecklingen av en ny typ av behandling mot hjärncancerformen glioblastom. Ytterligare 42 miljoner kronor har företaget till sitt förfogande från en finansiering från danska Novos såddfinansiär Novo Seeds och investmenbolaget Healthcap.
Toxcode. 500 000 tilldelas företaget för framtagningen av ett deep sequencing-baserat stamcellstest för att undersöka effekten av exempelvis läkemedel på utvecklingen av foster samt i självläkningsprocesser.
Beactica. Det Uppsalabaserade forskningsbolaget får drygt tre miljoner för utvecklingen av nya cancerbehandlingar baserade på epigenetik. Beactica har en handfull samarbeten med stora läkemedelsbolag som Boehringer Ingelheim, Janssen och Takeda, och i juni ingick företaget ett samarbete med läkemedelsföretaget Medivir .
Emplicure. Det Uppsalabaserade Medtechföretaget grundades i år och tilldelas 500 000 kronor för en ny typ av plåster bestående av mikronålar som utvecklas för användning av barn vid mindre kirurgiska ingrepp.
Icell Science. Det Uppsalabaserade bioteknikföretaget utvecklar en botande immunmodulerande behandling som ska möjliggöra organtransplantation utan hämning av immunförsvaret. För detta tilldelas bolaget 500 000 kronor.
1928 Diagnostics. Diagnostikföretaget får 1,6 miljoner för utvecklingen av en mjukvara för snabb identifiering av antibiotikaresistenta bakterier genom helgenomsekvensering.
Monocl Software. Mjukvarubolaget tilldelas 2,7 miljoner för framtagningen av ett nytt it-verktyg för att hitta och utvärdera relevanta experter och opinionsledare i life science-branschen.
Redoxis. Det Lundabaserade forskningsföretaget får nästan 879 000 kronor för utvecklingen av en ny modell för minskade kostnader och tidsåtgång vid djurstudier av den autoimmuna sjukdomen SLE.
Xvivo Perfusion. Medtechbolaget får 343 000 kronor till en förstudie om in vivo-lungperfusion kan användas för att behandla lungcancer.
Bland andra företag som tilldelats pengar finns Stockholmsbaserade Onelab som utvecklar ett it-verktyg för att patienter och läkare ska kunna följa olika hälsovärden över tid och Alron Chemical som tar fram en teknik för miljöprofilerad desinficering.