23948sdkhjf

Mer hepatit C-konkurrens i EU

Två läkemedel från Medivir-konkurrenten Abbvie rekommenderas i EU.
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté CHMP rekommenderar att två olika hepatit C-läkemedel från Abbvie ska godkännas i EU.

Rekommendationen gäller läkemedlen Exviera med den aktiva substansen dasabuvir och Viekirax, en kombinationsbehandling med substanserna ombitasvir, paritaprevir och ritonavir.

Båda läkemedel avses för behandling mot kronisk hepatit C-infektion genotyp ett och fyra, är interferonfria och kan ges utan eller i kombination med ribavirin.

Ansökningarna om marknadsgodkännande för båda läkemedel skickades in i maj. Båda läkemedel fick gå igenom en snabbare utvärdering och CHMP:s beslut baseras på sex kliniska fas III-studier. Läkemedlen har beviljats en påskyndad godkännandeprocess i EU då det anses finnas ett stort behov av hepatit C-behandlingar med potential att bota.

Tidigare under månaden fick även det amerikanska läkemedelsbolaget Gilead Sciences hepatit C-preparat Harvoni marknadsgodkännande i EU . Harvoni är en oral behandling bestående av substanserna ledipasvir och sofosbuvir. I och med att läkemedlet fick godkänt innan Viekirax är det den första dagliga kombinationsbehandlingen mot hepatit C som godkänns på den europeiska marknaden. Även Harvoni ska användas för behandling av infektion med hepatit C genotyp ett och fyra.

Ett annat företag som arbetar med kombinationsbehandlingar mot hepatit C är det svenska läkemedelsföretaget Medivir, vars läkemedel Olysio, simeprevir, för tillfället testas i olika kombinationer i kliniska studier som genomförs av partnern Janssen. Gileads och Abbvies behandlingar utgör en konkurrens mot företaget även om behandlingarna ofta riktar sig till olika genotyper av hepatit C-läkemedel samt beror på sjukdomens allvarlighet och eventuella tidigare behandlingar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078