23948sdkhjf

Sprint får ny vetenskaplig rådgivare

Cancerforskaren Ravi Amaravadi från USA ska hjälpa bolaget till klinisk fas.
Doktor Ravi Amaravadi från University of Pennsylvania i USA är ny vetenskaplig rådgivare för det Stockholmsbaserade bioteknikbolaget Sprint Bioscience.

Han ska fokusera på företagets utvecklingsprogram för hämmare mot Vps34. Det är ett enzym som spelar en nyckelroll i cellens förmåga att metabolisera delar av sig själv, autofagi, vilket är en viktig mekanism bakom uppkomsten av läkemedelsresistens hos cancerceller.

Ravi Amaravadi är läkare i grunden som bedriver forskning inom autofagi och dess koppling till cancer. Sedan 2013 leder han, tillsammans med andra, programmet för cancerbehandling vid Abramson Cancer Center på Johns Hopkins-universitetet i USA. Han har erfarenhet från tidiga kliniska studier och förhoppningen är att han ska kunna hjälpa företaget att ta sina substanser till klinisk fas.

Sprint Bioscience arbetar med så kallad fragmentbaserad läkemedelsutveckling . Med hjälp av en egenutvecklad teknikplattform screenas mindre molekyler, fragment, fram som binder till kända målproteiner. Därefter används fragmenten för att skräddarsy en läkemedelsmolekyl. Affärsidén är att köra många projekt samtidigt genom preklinisk fas och sedan ingå kommersiella partnerskap med större bolag för resten av utvecklingen fram till marknadslansering.

Sprint Bioscience listades på börslistan Nasdaq First North i november.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064