23948sdkhjf

Tummen upp för ny Diamydstudie

Diamyd får godkänt för sin fjärde forskarinitierade kliniska studie under hösten.
Diabetesbolaget Diamyd Medical har fått godkänt från Läkemedelsverket för ännu en klinisk studie med sitt diabetesvaccin Diamyd.

I fas II-studien , EDCR IIa, ska 20 barn och ungdomar mellan åldrarna åtta till 18 år som nyligen fått diagnosen diabetes typ 1 delta. Alla kommer att behandlas med Diamyd-vaccinet i kombination med D-vitamin och läkemedlet etanercept som hämmar immunförsvaret.

Den aktiva substansen i Diamyd är Glutaminsyradekarboxylas isoform 65 k Da, GAD-65. Det är ett autoantigen i kroppen och syftet med vaccinet är att få immunförsvaret att utveckla torerans mot det. Förhoppningen är att vaccinet, tillsammans med det antiinflammatoriska vitamin D och läkemedlet etanercept, ska motverka den attack mot de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln som pågår under sjukdomen och på så sätt bibehålla patienternas egen förmåga att producera hormonet.

Det är den fjärde kliniska studien med Diamyd-vaccinet som initierats av forskare och som fått godkänt under hösten. I oktober meddelade företaget bland annat att den kliniska prövningen Diaprev-IT med vaccinkandidaten som pågått sedan 2009 skulle utökas till en ny studie, Diaprev-IT 2 . I Diaprev-IT ingår 50 barn från fyra års ålder med konstaterat ökad risk att utveckla typ 1-diabetes. De behandlas antingen med placebo eller vaccinet och följs i fem år. I den nya studien ska ytterligare 80 barn ingå som befinner sig i riskzonen för att utveckla typ 1-diabetes.

Upplägget i den nya studien, Diaprev-IT 2, kommer enligt bolaget att likna den tidigare studien. Skillnaden är dock att barnen innan medicinering med två doser av läkemedelskandidaten eller placebo kommer att delas in i två grupper: de med normal respektive nedsatt glukosmetabolism.

- Diamyd är idag den antigenbaserade terapi som ligger längst fram i utvecklingen när det gäller att försöka bota typ 1-diabetes och vi satsar på att bli först ut på marknaden med en kombinationsbehandling, säger Anders Essen -Möller, styrelseordförande i Diamyd Medical, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066