23948sdkhjf

Dignitana stärker kassan

Tar in 16,9 miljoner genom en nyemission inför USA-lanseringen av skalpkylningssystemet Dignicap.
Det Lundabaserade medtechbolaget Dignitana ska genomföra en nyemission. Syftet är främst att använda det extra kapitalet till att finansiera företagets arbete med lanseringen av produkten Dignicap i USA.

Företrädesemissionen ger en teckningsrätt per befintlig aktie. Nio teckningrätter ger berättigande till teckning av två aktier. Teckningstiden löper mellan 12-27 januari nästa år med en kurs om 6,50 kronor per aktie.

Vid fullteckning kan emissionen tillföra bolaget som mest 16,9 miljoner kronor innan emissionskostnader. I dagsläget är 80 procent av emissionen, motsvarande ungefär 13,5 miljoner kronor, säkerställd genom teckningsförbindelser och emissionsgarantier.

USA är en av Dignitanas fokusmarknader och år 2010 ansökte bolaget om marknadsgodkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för Dignicap; ett skalpkylningssystem som används för att minska håravfall vid cellgiftsbehandlingar.

Under årets tredje kvartal slutfördes en klinisk studie som pågått i USA sedan 2013 och företagets förhoppning är att Dignicap ska godkännas för lansering på den amerikanska marknaden under nästa år.

De pengar som tas in genom den kommande emissionen ska främst användas till att få färdigt FDA-processen samt till självaste lanseringen, som bolaget ska sköta på egen hand. På andra marknader har lanseringen främst skötts genom distributionsavtal. Under årets tredje kvartal tecknades exempelvis ett sådant avtal med partnern Sysmex Europe som från och med oktober har hand om marknadsaktiviteterna i Storbritannien .

Dignitanas resultat efter skatt under det tredje kvartalet landade på -2,46 miljoner kronor. Det är en 28-procentig ökning jämfört med -3,44 miljoner under motsvarande period förra året. Företagets omsättning hade också ökat med 3,44 miljoner efter skatt i år och 0,81 miljoner år 2013. Resultatet per aktie var -0,21 kronor (-0,33 före och -0,30 efter utspädning år 2013).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094