Upp och ner i tredje kvartalet
Ökad försäljning för Moberg Pharma, patenttvist för Genovis, ökade kostnader för Immunicum och CE-märkning för Episurf är några nyheter som det tredje kvartalet bjudit på.
Försäljningen ökade på alla marknader och landade i Nordamerika på 40 procent. Intäkterna från företagets distributörer ökade med 20 procent, till stor del på grund av en ökad försäljning i Kanada. Nästa år hoppas Moberg Pharma på en stark tillväxt främst i Kina och Sydostasien men även i Europa.
Under kvartalet presenterade företaget positiva resultat från en klinisk fas II-studie med kandidaten MOB-015 mot nagelsvamp. Baserat på dessa resultat uppskattar Moberg Pharma att försäljningen kan nå upp till 250-500 miljoner dollar, motsvarande 1,85-3,70 miljarder kronor, om läkemedelskandidaten når marknaden.
- För att stärka vår position nästa år utvecklar vi nya produktvarianter och marknadsföringsprogram för våra strategiska varumärken, uppgraderar våra finansiella system och rekryterar en ny chef för vår amerikanska verksamhet, skriver vd Peter Wolpert i kvartalsrapporten.
Ett företag som det gått sämre för i det tredje kvartalet är Göteborgsbaserade bioteknikföretaget Immunicum. Resultatet efter skatt landade på -6,17 miljoner kronor och resultatet per aktie var -0,31 kronor. Det kan jämföras med -1,79 miljoner respektive – 0,13 under motsvarande period förra året.
Förlusten förklaras av ökade kostnader för kliniska prövningar och personal i år. Och de kan nog väntas finnas kvar. Under perioden presenterades nämligen positiva data från en fas I/II-studie med vaccinplattformen Intuvax mot njurcancer och nu förbereder sig företaget på att testa behandlingen i en större klinisk fas II-prövning. Den ska inledas i början av nästa år. För tillfället genomförs dessutom en annan klinisk studie på levercancer som förväntas vara slutförd under år 2015.
Under kvartalet gick företagets grundare och forskningschef Alex Karlsson-Parra över till en heltidsanställning på företaget. I går tisdag meddelades det att han tilldelats Athenapriset för utvecklingen av företagets vaccinteknik.
Andra upp- och nedgångar i tredje kvartalet:
UPP:
Diamyd Medical
Resultat före skatt: -3,3 (-4,3) miljoner
Nettoomsättning: 0,2 (0,1) miljoner
Kommentar: Under det tredje kvartalet har starkt fokus lagts på affärsutveckling samt på arbetet med kliniska studier på företagets diabetesvaccin. Under hösten 2014 har diabetesbolaget hittills fått fyra forskarinitierade kliniska studier godkända. Företaget letar nu partners på samma gång som samarbetet med amerikanska Protein Sciences fortgår. Protein Sciences blev en av huvudägarna i Diamyd i september och ska sköta tillverkningen av GAD-proteinet, den aktiva substansen i Diamyds vaccin mot diabetes typ 1.
Neurovive Pharmaceutical
Resultat efter skatt: -3,8 (-6,8) miljoner
Nettoomsättning: 7,15 (0) miljoner
Resultat per aktie: -0,18 kronor (-0,33)
Kommentar: Under kvartalet tecknade bioteknikbolaget ett licensavtal med amerikanska Oncore Biopharma för vidareutveckling och global kommersialisering av Neurovives läkemedelskandidat NVP018 för oral behandling av kronisk hepatit B-infektion. Företaget erhöll en inledande betalning och om behandlingen når marknaden väntar både royalty- och villkorade utbetalningar om totalt motsvarande en miljard kronor.
Vitrolife
Resultat efter skatt: 36 (17) miljoner
Nettoomsättning: 125 (109) miljoner
Resultat per aktie: 1,79 kronor (0,85)
Kommentar: Medtechbolagets försäljningstillväxt hänvisas främst till marknaderna i Asien och Oceanien men även andra marknader har gått uppåt. Dessutom sägs kostnader för personal och forskning- och utveckling ha varit lägre än vanligt under kvartalet. Ett av företagets mål är att bli ledande inom embryoövervakning efter in vitro-fertilisering med hjälp av time lapse-teknik och i dag slutfördes förvärvet av det danska medtechbolaget Unisense Fertilitech , som meddelades i början av november. Köpet innebär en breddning av företagets egen portfölj inom time lapse.
NER:
Episurf Medical
Resultat efter skatt: -7,3 (-4,8) miljoner
Nettoomsättning: 78 000 kronor (–)
Resultat per aktie: -0,91 kronor (-0,61)
Kommentar: Under kvartalet satsade medtechbolaget på att stärka sin säljkapacitet, bland annat genom rekrytering av tre marknadschefer. Nu fokuserar bolaget på Europalanseringen av knäimplantatet Episealer som fick CE-märkning i oktober.
Genovis
Resultat efter skatt: -5,5 (-2,7) miljoner
Nettoomsättning: 1,6 (2,8) miljoner
Resultat per aktie: -0,25 kronor (-0,17)
Kommentar: En anledning till de minskade intäkterna pekas ut som Genovis uppsägning av distributionsavtal i USA och Europa, där företaget nu ska sköta försäljningen på egen hand. Genovis har nu dessutom fullt upp med en patenttvist där labbteknikföretaget stämmer amerikanska Promega. Genovis anser att det USA-baserade labbföretagets nya produkt, enzymet Ides proteas, är för likt bolagets egen produkt Fabricator.
Kancera
Resultat efter skatt: -3 (-2,7) miljoner
Resultat per aktie: -0,03 kronor (-0,08)
Kommentar: Forskningsbolagets minskade resultat kan bland annat härledas till kostnaderna för forskning och utveckling, FoU, som ökat från 1,8 till 2,7 miljoner. Förklaringen till detta är att företaget nu driver fler projekt parallellt jämfört med förra året samt ökade kostnader för outsourcing. I november meddelade Kancera att en första substans valts ut som kandidat i ROR-projektet där företaget arbetar med att ta fram ett vaccin mot receptorn tyrosine kinase-like orphan receptor, ROR. Nu inleder Kancera utvecklingen av ett sådant vaccin, som förhoppningsvis kan komma till användning vid behandlingen av olika typer av cancer.