23948sdkhjf

Aerocrine växer och planerar emission

Ny strategi gav en stark försäljning och medtechbolaget tar in 443 miljoner för fortsatt tillväxt.
Medtechbolaget Aerocrine nådde under det tredje kvartalet sin starkaste kliniska försäljning någonsin i USA. Den uppgick till 11,7 miljoner kronor under kvartalet, vilket motsvarar en ökning med 2 procent jämfört med tredje kvartalet 2013 och 23 procent jämfört med andra kvartalet 2014. Det framgår av delårsrapporten.

Det förbättrade resultatet i USA beror på förändringar av försäljningsmodellen. Vidare har den allmänna situationen för kostnadsersättningar blivit bättre, och Aerocrine har expanderat sin säljstyrka där för att dra nytta av detta.

- Vi har nu 28 försäljningsdistrikt, och vi planerar att behålla denna struktur under 2015. Vår amerikanska organisation har visat ökad produktivitet, liksom ökad försäljning av påfyllnadstester, vilket är en viktig indikator på verksamhetens underliggande hälsa, säger vd Scott Myers i rapporten.

Verksamheten utanför USA fortsätter att visa tvåsiffrig tillväxt, där Europa och resten av världen bidrar med en tillväxt på 15 procent under både tredje kvartalet och för de första nio månaderna i år, jämfört med motsvarande perioder 2013. I Asien/Stillahavsregionen var tillväxten 328 respektive 152 procent under tredje kvartalet och de första nio månaderna, jämfört med motsvarande perioder 2013, med Japan som en av de viktigaste marknaderna.

Aerocrine har även effektiviserat verksamheten och antalet anställda har minskat med 13 procent jämfört med samma tid förra året. Detta har gjort att kostnaderna i procent av försäljningen minskat med 45 procentenheter, från 226 till 181 procent.

- Samtidigt som vi försöker minska denna siffra ytterligare för att nå vårt övergripande lönsamhetsmål har det resulterat i att rörelseförlusterna minskat under tre kvartal i sträck, skriver bolaget.

I syfte att främja fortsatt tillväxt har styrelsen beslutat om en företrädesemission om cirka 443 miljoner kronor.

Baserat på nuvarande prognoser, och såvida det inte uppstår några strategiska samarbeten eller omsättningsökningar som överstiger förväntningarna, är den befintliga kassan tillräcklig för att finansiera verksamheten i dess nuvarande omfattning ungefär till utgången av andra kvartalet 2015, och kassan är tillräcklig för att uppfylla villkoren i kreditavtalet åtminstone till slutet av december 2014.

- Styrelsen anser att ytterligare värde kan skapas för bolagets aktieägare genom fortsatt finansiering av bolagets verksamhet och tillväxtinitiativ, och efter att ha granskat alternativen för ytterligare kapitalanskaffning har den beslutat att säkerställa finansiering om cirka 443 miljoner före transaktionskostnader, skriver Aerocrine.

I företrädesemissionen har mer än 75 procent garanterats av bland andra Aerocrines största aktieägare Novo A/S och Danmarks största offentliga pensionsfond, Arbejdsmarkedets Tillægspension, ATP.

- Förutsatt ett framgångsrikt genomförande av den kommande företrädesemissionen bedömer styrelsen och ledningen att bolaget därefter kommer att ha tillräcklig likviditet för att uppnå positivt kassaflöde utan ytterligare finansiering, skriver Aerocrine.

Mer information om företrädesemissionen kommer den 28 november 2014.

På den regulatoriska sidan godkändes Niox Vero den 6 november av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för kommersialisering i USA. Niox Minos återregistrering i Kina går enligt plan för godkännande under första kvartalet 2015, och ytterligare Niox Vero-ansökningar väntar på godkännande i Japan och Kina.

- Vi förväntar oss ett godkännande i Japan under andra kvartalet 2015 och i Kina under andra halvåret 2015, men allt beror på de tidscheman och processer som styrs av varje land, kommenterar Scott Myers.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.5