23948sdkhjf

Recipharm köper mer

Utvidgar verksamheten med en fransk anläggning för 98 miljoner kronor.
Kontraktstillverkaren Recipharm meddelade i går onsdag att bolaget har tecknat ett avtal med franska Flamel Technologies. Det innebär att Recipharm köper Flamels utvecklings- och produktionsanläggning i Pessac, Frankrike. Där bedrivs både utveckling och produktion av läkemedel. Recipharm kommer att ta över avtalen med de kunder som är kopplade till anläggningen samt de 115 personer som arbetar där. Köpet ger dessutom tillgång till royaltyersättningar för en av de produkter som tillverkas i anläggningen.

Produktion finns i flera olika länder men köpet innebär att företaget nu huvudsakligen bedriver utveckling vid anläggningarna i Sverige och Frankrike.

- Det är en stor fördel att finnas nära kunderna, särskilt när det gäller läkemedelsutveckling. Köpet ger oss en ökad tillgång till franska kunder, säger Recipharms vd Thomas Eldered.

Genom förvärvet får företaget tillgång till en teknik för att framställa läkemedel med modifierad frisättning av aktiva substanser. Avtalet innebär även att företagen ingår ett långsiktigt samarbete som ger Flamel fortsatt tillgång till Pessac-anläggningen samt andra anläggningar som tillhör Recipharm. Dessutom får Recipharm en option att förhandla om de europeiska rättigheterna till produkter som Flamel planerar att licensiera ut.

Köpeskillingen landar på 10,6 miljoner euro, motsvarande 98 miljoner kronor, inklusive rörelsekapital. Utöver det ska Recipharm investera i nyemitterade Flamel-aktier till ett värde av motsvarande 97 miljoner kronor. Förvärvet ska vara färdigt innan slutet av år 2014.

Flamel Technologies är företagets tredje köp under året, efter italienska Corvette Pharmaceutical Services Group och portugisiska Lusomedicamenta Sociedade Técnica Farmacêutica S.A. Det sistnämnda köpet gav förutom tillgång till fasta, flytande och halvfasta doseringsformer även tillgång till två för Recipharm nya tekniker, nämligen tillverkning av sterila oftalmiska produkter samt tillverkning av brustabletter.

Recipharm börsnoterades i april och i samband med detta genomfördes en nyemission. Syftet var att finansiera företagets tillväxtplan.

- Vi har som mål att inom fem år ha en årlig omsättning på ungefär 4,3 miljarder kronor. Det är dubbelt så mycket som vi hade förra året. Genom de tre förvärven under 2014 räknar vi med att vår årsomsättning kan nå upp till ungefär 3,2 miljarder kronor, säger Thomas Eldered.

Förvärven är en del av företagets tillväxtstrategi och för att nå sitt mål planerar Recipharm att köpa mer. Dessutom planeras tillväxt inom det egna bolaget samt ett ökat antal utvecklingssamarbeten, exempelvis det samarbete som ingicks med läkemedelsbolaget Isofol Medical i Göteborg i augusti.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125