23948sdkhjf

Större rörlighet bland branschens projekt

Fler projekt byter fas. Det visar Sweden Bios årliga rapport om den svenska läkemedels-pipelinen som presenterades i dag.
Trettiotre läkemedelsprojekt har bytt utvecklingsfas under året. Det visar en kartläggning av den svenska läkemededelsutvecklingen som branschorganisationen Sweden Bio har gjort och som presenterades i dag onsdag under mötet Sweden Bio CEO Summit.

Totalt har i år svenska bioteknik- och läkemedelsbolag 91 projekt i någon av faserna I-III. Det är tio fler än vad som rapporterades förra året. Av dem var 15 helt nya i fas I, 15 har gått från fas I till fas II och tre har tagit steget upp till fas III. Under 2013 rapporterades sju projekt ha bytt fas.

De allra flesta projekten, 55 stycken, återfinns i fas II, medan 21 är i fas I och 15 i fas III. Att så många av projekten befinner sig i fas II överensstämmer med hur det har sett ut tidigare år och förvånar inte Sara Gunnerås på Sweden Bio, som står bakom rapporten.

- Företagen har fått svara på vilka utmaningar de ser med att driva projektet vidare efter fas II och av svaren att döma har många svårt att hitta kapital och samarbetspartners, säger Sara Gunnerås.

Totalt gick enkäten ut till drygt 100 svenska bioteknik- och läkemedelsbolag med egna utvecklings-projekt och av dem svarade 43 stycken. Enkätsvaren har sedan kompletterats med data från från olika publika databaser för att få en mer heltäckande bild.

- Eftersom vi gör den här rapporten varje år kan vi på detta vis följa bolagen och se till att information finns med även om något bolag inte svarar på enkäten ett visst år.

I rapporten finns också en allmän översikt över de svenska bioteknik- och läkemedelsföretagen. Som känt är lyser de stora bolagen med sin frånvaro och faktum är att bara ett enda av de svenska bolagen, Sobi, kvalar in som ”stort” bolag med fler än 250 anställda. En överväldigande majoritet, 86 procent, har tio anställda eller färre och räknas därmed som mikobolag. Förra året var motsvarande siffra 81 procent.

- Det är en intressant utveckling. Kanske är det så att bolagen inte växer så mycket utan i allt större utsträckning håller sig slimmade och använder mer konsulter, säger Sara Gunnerås.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.055