Samarbetar över gränserna
Vad händer om man parar ihop ett antal life science-forskare och konstnärer? Det ska projektet Artreslab ta reda på och resultaten kan komma att beskådas i det nya life science-klustret som håller på att växa fram i Solna i Stockholm.
- Syftet med projektet är att utforska gränser och bygga broar mellan naturvetenskaplig och konstnärlig forskning, säger Elisabeth Wengström, chef för konstenheten på Stockholms Läns Landstings kulturförvaltning.
Totalt ingår sex konstnärer och 15 life science-forskare i projektet, som förutom kulturförvaltningen drivs av Statens konstråd och Stockholm konst. Gösta Winberg är forskare vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Karolinska Institutet och hör till en av forskarna som ingår i projektet.
- Vetenskaplig forskning har många beröringspunkter med konstnärligt skapande. Till exempel skapar vetenskapliga tekniker en bild av ett skeende som vi inte kan se. Mycket av vad konsten gör är också att skapa bilder som knyter en idé eller ett begrepp till konstverket så att åskådarens upplevelse blir något mer än själva konstverket, säger Gösta Winberg.
Som exempel på sådan så kallas ikonografi nämner han Jan Håfströms konstverk Mr Walker vid T-Centralen i Stockholm och Michelangelos berömda skulptur David. Han betonar också att varken konstnären eller forskaren kan arbeta utan att ha en idé knuten till sin verksamhet. Exakt vad han förväntar sig att få ut av projektet låter han dock vara osagt.
- Det är omöjligt att säga på förhand. Att engagera sig i projektet är bara ett uttryck för nyfikenhet. Utan nyfikenhet skulle varken konst eller vetenskap vara intressant. De studenter som har egna idéer är alltid roligast att arbeta med och säkert blir det samma sak att se konstnärerna utveckla idéerna, säger Gösta Winberg.
Under projektets gång kommer deltagarna att träffas regelbundet. Syftet är bland annat att både forskare och konstnärer ska få nya perspektiv som kan bidra till att vidareutveckla det egna arbetet. Projektet ska pågå till och med maj nästa år och i samband med att det avslutas kommer konstnärerna att presentera ett antal idéförslag till nya konstverk.
- Förslagen blir antagligen ganska skissartade men de ska ändå vara realiserbara. Vi hoppas att det här utbytet kommer att inspirera konstnärerna i arbetet med idéförslagen som så småningom kommer att resultera i fysiska konstverk i Hagastaden, säger Mia Zeeck, projektledare vid kulturförvaltningen.