23948sdkhjf

Swecure accelererar

Stärker kompetensen, letar samarbeten och ökar antalet patent och utvecklingsprojekt.
Det Stockholmsbaserade forskningsbolaget Swecure fick förstärkning i sin styrelse när Karin Wingstrand tillträdde som ny ledamot under föregående vecka. Hon har ett förflutet från läkemedelsjätten Astrazeneca där hon arbetade i drygt 25 år med läkemedelsutveckling inom en rad ledande tjänster, bland annat som global chef för klinisk utveckling. Karin Wingstrand sitter i dagsläget i ett flertal företagsstyrelser, bland annat för inkubatorföretaget Puls, Friskis och Svettis Riks och Sahlgrenska Forskningsstiftelsen.

- Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Karin Wingstrand. Hon har en enorm erfarenhet från läkemedelsutveckling i en global kontext, något som Swecure kan dra stor nytta av, säger Swecures vd Lars Fahlén.

Idén bakom Swecure grundas på upptäckter av forskarna Agnes Wold, Ingegerd Adlerberth och Anna Rudin vid Göteborgs universitet. Deras forskning låg till grund när investeringsbolaget Serendipity Innovations år 2011 startade upp det veterinärmedicinska företaget Premune, följt av Swecure år 2013. Båda företagen grundades med idén att utveckla världens första vaccin mot allergi med användning av ett superantigen från bakterietypen Staphylococcus aureus – där Premune fokuserar på veterinärmedicin och Swecure på läkemedel till människa.

- När vi startade Swecure hade vi endast ett projekt – det kring allergiprevention. Nu har vi fem pågående helt skilda utvecklingsprojekt, bland annat inom allergi och inflammatorisk tarmsjukdom. I takt med att de forskare som vi arbetar med tar fram fler spännande fynd växer projektportföljen kontinuerligt med nya applikationsområden.

Han berättar vidare att företaget i början av nästa år ska ha ett möte för att diskutera de befintliga projekten och uppstarten av ytterligare projekt med utgångspunkt från idéerna från den egna forskningen.

- Ett brett antal projekt är en del av vår strategi. För företag som endast grundas på ett projekt finns det alltid en risk att företaget faller om projektet går dåligt och det vill vi undvika.

Företaget arbetar just nu med att ta fram en ny patentansökan för ett av dessa kommande projekt. Utöver denna har företaget lämnat in två andra patentansökningar under hösten. En av dessa gäller användningen av en hittills hemlig bakterietyp som en behandling mot inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Den andra handlar om en metod för att öka effekten av en sublingual immunoterapi (under tungan). Förhoppningen är att mängden allergen, det ämne som en allergiker reagerar mot, ska kunna reduceras.

- Samtidigt som effekten av behandlingen kan ökas så kan också allergenet, vilket är en av de dyraste substanserna i immunterapi, reduceras. På så vis kan kostnaderna för behandlingen sänkas avsevärt, säger Lars Fahlén.

Swecure har sedan tidigare ett patent som godkänts i Europa. Nu väntar företaget på ytterligare godkännanden i USA och Kanada. Patentet gäller företagets projekt kring ett allergivaccin.

- Vårt projekt kring allergiprevention är det som vi har kommit längst med. Det betyder dock nödvändigtvis inte att det är det som är närmast marknaden. Tanken är att det i slutänden ska ge upphov till ett läkemedel och vi utvecklar även probiotiska produkter, vilket går avsevärt snabbare.

Men Swecure är ett litet bolag, med tre anställda. För att finansiera sin forskningsverksamhet tog företaget in två miljoner kronor genom en emission för ett år sedan. Enligt Lars Fahlén var emissionen lyckad och intresselistan för lång för att alla skulle kunna erbjudas att teckna aktier den gången. Nu planerar Swecure att genomföra ännu en emission i början av nästa år, för att accelerera bolagets utveckling.

- Vi har inte bestämt de exakta detaljerna kring emissionen ännu men vi avser att ta in betydligt mer pengar än vid vår förra emission, säger Lars Fahlén.

Förutom detta letar Swecure aktivt efter samarbetspartners bland större läkemedelsföretag, som har bättre resurser och mer erfarenhet kring kliniska studier.

- Vi har nu pågående diskussioner med flera olika läkemedelsföretag som är intresserade av olika projekt. Hur ett samarbete kan se ut varierar från fall till fall. Där gäller det för oss att vara pragmatiska och ta de rätta strategiska besluten beroende på vilket av våra projekt som diskuteras, säger Lars Fahlén.

På företagets Göteborgsbaserade labb, som invigdes under våren och som delas med systerbolaget Premune, finns fem personer. Företagen planerar att ytterligare utöka labbet, både gällande lokaler och antalet medarbetare. Ett antal rekryteringar pågår redan i dag.

För tillfället genomför Premune en dubbelblindad studie på hundvalpar som fått företagens allergivaccin tidigt i livet. Den ska vara slutförd inom ungefär två år och förhoppningen är att kunna presentera halvtidsresultat under år 2015. Dessa resultat kommer även bli viktiga i Swecures arbete med att ta fram ett allergivaccin för människa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062