Bonesupport i utvecklingssamarbete
- Vi har i princip redan sett att det fungerar och nu vill vi utveckla en sammansatt produkt, säger medtechföretagets vd Lloyd Diamond.
- Vi arbetar nu med att ta fram ett kontrakt om vem som ska ansvara för vad. Antagligen blir det så att utvecklingsarbetet sköts av oss i samarbete med Lunds universitet, säger Bonesupports vd Lloyd Diamond.
Bonesupport utvecklar och säljer produkter i Europa och USA för behandling av ortopediska frakturer. Produkterna är baserade på företagets patenterade biomaterial Cerament, en typ av syntetiskt ben som injiceras i skadad benvävnad för att utgöra en stomme som benuppbyggande celler, osteoblaster, kan växa på. Beroende på vilken typ av fraktur det handlar om kan det dock vara svårt att få cellerna att växa på stommen.
- Det kan exempelvis vara svårt att få ny benvävnad att byggas upp vid frakturer i ryggkotorna eller om en fraktur läker på fel sätt och ger upphov till död benvävnad, säger Lloyd Diamond.
Det är detta problem, att få bencellerna att växa, som samarbetet med Orthocell handlar om. Orthocell är ett medicintekniskt företag med en teknik för att regenerera vävnad. Tekniken, som använder sig av så kallat Celgro-kollagen, verkar genom att locka till sig celler till skadad vävnad så att den kan regenereras. Särskilt fokus lägger Orthocell på mjukdelar som brosk och senor men tekniken har enligt företagen även en verkan på benvävnad.
Bonesupport och Orthocell kom i kontakt via ett samarbete med olika universitetsforskare, där en kombination av företagens produkter testades, med lovande resultat.
- Vi har i princip redan sett att det fungerar och nu vill vi utveckla en sammansatt produkt. Förhoppningsvis kommer avtalet vara på plats så att arbetet kan påbörjas i mitten av nästa år, säger Lloyd Diamond.