23948sdkhjf

Hon får europeiskt forskningspris

Umeåforskaren Emmanuelle Charpentier prisas för sitt bidrag till upptäckten av en mekanism i bakteriers eget immunsystem som lagt grunden till en ny teknik för modifiering av gener.
Bakterier har ett immunförsvar, med vilket de kan försvara sig mot sina fiender, särskilt virus. När Emmanuelle Charpentier och hennes kollegor studerade det bakteriella immunsystemet upptäckte de en unik mekanism: Crispr-Cas9 enzymet. Det utgör ett slags molekylär sax som består av två samverkande RNA-molekyler som är kopplade till ett protein.

Detta system har utvecklats till ett kraftfullt, nytt verktyg som möjliggör genetisk modifiering i olika typer av celler, på ett enkelt sätt. Det är för upptäckten av systemet som Emmanuelle Charpentier tilldelades Louis-Jeantetpriset, ett av de viktigaste europeiska priserna i medicinsk forskning.

Prissumman ligger på 700 000 schweiziska franc, 6,3 miljoner kronor. Emmanuelle Charpentier kommer att använda prispengarna för fortsatta studier av de mekanismer som styr streptokockers infektionsmekanismer, framförallt Streptococcus pyogenes.

Emmanuelle Charpentier är gruppledare vid Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden, MIMS, Umeå universitet, och gästprofessor vid Umeå Centre for Microbial Research, UCMR. Sedan år 2013 forskar hon i Tyskland vid Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung i Braunschweig och är Humboldtprofessor vid Medizinische Hochschule Hannover.

I slutet av förra året tilldelades Emmanuelle Charpentier amerikanska The Breakthrough Prize in Life Sciences 2015 . Tidigare samma år vann hon dessutom årets Göran Gustafssonpris i molekylärbiologi.

Läs mer på kemivarldenbiotech.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.071