Rätt att kraftsamla mot folksjukdomar
Som litet land måste vi arbeta smartare än andra länder, skriver Jenni Nordborg, chef för Vinnovas enhet för Bioentreprenörskap.
Sverige är rankat högt som innovationsland, men som litet land måste vi arbeta smartare än andra länder. Vi vet vad som behöver göras. Utmaningen ligger i taktiken – hur vi prioriterar rätt insatser och samarbetar. Visionen är att Sverige år 2020 ska vara ett av världens ledande ekosystem för life science med dynamiska nätverk av starka akademiska forskningsmiljöer, små företag, global industri och hälso- och sjukvården.
Samarbetet mellan ledande industriella företrädare, forskare och kliniker i det strategiska innovationsprogrammet Folksjukdomar är ett konkret exempel på arbete som leder mot visionen. Programmet är en tioårig satsning med mål att i förlängningen ge Sverige en världsposition för medicinsk utveckling och nya affärsmöjligheter inom folksjukdomar. Inom programmet bestämmer aktörerna tillsammans vilka fokusområden som är viktigast. Vi på Vinnova delfinansierar programmet. Bredden i första utlysningen med fokus på diabetes är lovande. Projekten spänner från nya diagnostiska verktyg, digitala beslutsstöd för insulindosering och digitala motiveringsverktyg till nya läkemedel och regenerativ medicin för behandling.
Vikten av samverkan inom life science är i fokus på flera håll. Samordningsuppdraget för life science som genomförts av Susanne Ås Sivborg presenterades under hösten för regeringen. Rapporten innehåller inte några påtagliga nyheter, men den ger en bra samlad bild av tidigare utredningar. Behovet av mer samordning och tydligare styrning är centralt.
Regeringen inrättar ett innovationsråd som leds av statsministern och lyfter i budgetpropositionen fram life science som ett strategiskt viktigt område. Det är lovande, men ledarskapet blir tydligt först i handling. Programmet Folksjukdomar är ett glädjande exempel på samarbete i praktiken.