23948sdkhjf

Fördubblar satsningen mot resistens

Obama fördubblar budgeten i kampen mot antibiotikaresistens.
1,2 miljarder dollar , motsvarande 9,9 miljarder kronor – det är vad USA:s president Barack Obama vill satsa på kampen mot antibiotikaresistens. Det står i hans budgetförslag för år 2016. Siffran är nästan en fördubbling av det belopp som satsas på problemet i dagsläget.

Pengarna ska enligt förslaget fördelas ut till ett flertal olika aktörer och projekt. Målet är sammanfattningsvis att motverka spridningen av antibiotikaresistenta bakterier, att motverka utvecklingen av resistens samt att ta fram nya antibiotika och andra behandlingsalternativ.

Satsningen ska ta hänsyn till sambanden i spridningen av antibiotikaresistens mellan människor, djur och miljö. Som en följd av detta ska nya metoder tas fram för kombinerad övervakning av resistensspridningen inom human- och veterinärmedicinen samt i miljön. Bland annat ska existerande övervakningsprogram utvidgas och länkas samman tätare med varandra.

Av de 9,9 miljarder kronor som enligt förslaget ska öronmärkas för kampen mot antibiotikaresistens ska drygt 600 miljoner kronor tilldelas det amerikanska jordbruksverket Department of Agriculture och försvarsmyndigheterna Department of Veteran Affairs och Department of Defence tilldelas motsvarande 700 respektive 600 miljoner kronor.

Mest pengar, drygt 8,2 miljarder kronor, ska tilldelas myndigheten Department of Health and Human Services. Där ingår bland annat USA:s folkhälsomyndighet NIH och Biomedical Advanced Research and Development Authority, Barda, som tillsammans får dela på en summa motsvarande fem miljarder kronor. Smittskyddsmyndigheten CDC får motsvarande 2 miljarder kronor och livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA tilldelas nästan 0,4 miljarder.

Några av de åtgärder som föreslås för att motverka spridningen och uppkomsten av antibiotikaresistens är mer anslag till grundforskning kring antibiotikaresistens, bättre utbildning för sjukvårdspersonal för att motverka överförskrivning av antibiotika samt en utfasning av läkemedlen i jordbruket. Dessutom ska fokus läggas på framtagningen av nya antibiotika och alternativa behandlingar samt på utvecklingen av nya diagnostiska metoder som snabbt och med hög säkerhet kan ge information om vilket patogen som ligger bakom en infektion, och vilket resistensmönster det har.

Under föregående vecka nämnde presidenten i sitt tal till nationen, det årliga State of the Union-talet, att han även har för avsikt att starta upp ett initiativ för individanpassade behandlingar , personalized medicine .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062