Nu har villkoren satts
I februari inleds Medivirs frivilliga inlösenprogram som är en följd av en framgångsrik försäljning av hepatit C-läkemedlet simeprevir.
- Genom lanseringen av simeprevir och royaltyersättningar från försäljningen har vi nu för mycket kapital i förhållande till vårt behov. Vi valde att betala ut dessa pengar i form av ett frivilligt inlösenprogram eftersom det ger skattemässiga fördelar för våra aktieägare, berättar Medivirs avgående IR-ansvariga chef Rein Piir.
Inlösenprogrammet kommer att inledas under nästa vecka, tisdagen 3 februari. Mellan 10-24 februari har aktieägarna möjlighet att anmäla sig till programmet och utbetalningen sker 17 mars.
De aktieägare som väljer att delta i programmet får en inlösenrätt för varje innehavd aktie. Sju sådana inlösenrätter ger rätt till inlösen av en aktie. Det innebär att var sjunde aktie kan lösas in mot en kontant ersättning om 140 kronor. I dagsläget ligger aktiekursen jämförelsevis på 96,75 kronor per aktie.
Simeprevir har under senare tid fått en hög konkurrens på marknaden, efter lanseringar av flera konkurrerande läkemedel. Ett av de bolag som erbjuder konkurrens är amerikanska Gilead vars hepatit C-läkemedel sofosbuvir fick ett EU-godkännande under våren 2014, följt av kombinationsläkemedlet Harvoni som under hösten godkändes i både USA och EU . Även Abbvie har visat på framgångar med sin kombinationsbehandling bestående av läkemedlen Viekirax och Exviera , som godkändes av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i januari.
Läs mer om Medivir.