23948sdkhjf

Ebolavaccin till Afrika

Nu går Glaxosmithklines vaccinkandidat vidare till större studier.
Tillsammans med den amerikanska folkhälsomyndigheten NIH utvecklar det brittiska läkemedelsbolaget Glaxosmithkline, GSK, ett nytt vaccin mot virussjukdomen ebola. Det riktar sig mot Zaire-typen av viruset, som ligger bakom det pågående utbrottet i Västafrika. Nyligen publicerade resultat från en klinisk fas I-studie visar att vaccinkandidaten är säker att använda och pekar även på en aktiverande effekt på immunförsvaret. Resultaten publicerades i tidskriften New England Journal of Medicine.

Totalt ingick 60 friska frivilliga personer i studien. De behandlades med tre olika doser av vaccinet mellan 17 september-18 november år 2014. Studien genomfördes vid brittiska Oxford University. Biverkningarna var milda och innefattade bland annat smärta och rodnad runt injektionsområdet. Två personer utvecklade även feber som gick över efter någon dag.

- Säkerhetsprofilen är i princip så som vi hade hoppats och immunförsvarets respons är okej, men inte fantastiskt, sade Adrian Hill, som ledde studien, till nyhetsbyrån Reuters.

Immunresponsen var svagare än det varit hos makaker i prekliniska studier. Det innebär att det kanske kommer att krävas administrering tillsammans med en substans som ökar behandlingens effekt.

GSK:s vaccinkandidat genomgår för tillfället fem kliniska fas I-studier. De genomförs bland annat i Storbritannien, Schweiz, Mali och USA. Den första av flera större studier för att vidare utvärdera vaccinets effekt inleddes under föregående vecka i Liberia i Västafrika. Där behandlas en tredjedel med GSK:s vaccin, en tredjedel får placebo och en tredjedel behandlas med en vaccinkandidat från MSD och amerikanska Newlink. Förväntningen är att upp till 30 000 personer ska ingå i studien.

Vaccinkandidaten är en i raden av flera läkemedels- och vaccinkandidater som nu utvecklas och testas världen över. Den har bland annat sällskap av danska Bavarian Nordic som i september 2014 meddelade ett nytt samarbete med NIH och vaccinföretaget Crucell för att skynda på utvecklingen av ett ebolavaccin med hjälp av sin teknologi. Vaccinkandidaten genomgår nu tidiga kliniska studier, liksom en kandidat från läkemedelsjätten Johnson and Johnson. Ett annat exempel är amerikanska Inovio som utvecklar ett syntetiskt framställt vaccin.

I början av föregående vecka ansökte socialstyrelsen om tillstånd från läkemedelsverket att få använda japanska Fujifilms influensapreparat Avigan, favipiravir, vid behandlingen av framtida fall av ebola. Preparatet har inte godkänts för behandling av ebolainfektioner ännu men myndigheten hoppas ändå på att kunna använda det i avsaknaden av andra behandlingar i dagsläget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063