23948sdkhjf

Säkerhet senaste outsourcing-trenden

Allt fler big pharma-företag lägger ut sin farmakovigilansverksamhet på andra aktörer.
Astrazeneca och schweiziska Novartis är två av de bolag som har valt att lägga ut sitt arbete med säkerhetsmonitorering av läkemedel, farmakovigilans, på en annan aktör. Och allt fler big pharma-företag väljer att göra samma sak.

Det menar Wall Street Journal som i en ny artikel lyfter fram att farmakovigilans är den snabbast växande outsourcing-trenden hos big pharma i dag. Marknaden uppges i dagsläget ligga på ett värde om två miljarder dollar, motsvarande drygt 16,6 miljarder kronor, och enligt analytiker förväntas en hundraprocentig ökning inom de närmaste fem åren.

En farhåga som lyfts fram från compliance-experter är att outsourcing av säkerhetsmonitoreringen kan leda till att vissa detaljer i säkerhetsrapporter missas. I slutänden kan det öka risken för de patienter som använder bolagens läkemedel. Läkemedelsföretagen själva menar dock att den personal som sköter monitoreringen är välutbildad och ibland till och med gör ett bättre jobb än när verksamheten sköts in house.

Det finns dock alltid vissa risker med outsourcing av tjänster. Ett exempel är när det nyligen uppdagades att det indiska CRO-bolaget GVK Biosciences har manipulerat data i olika studier. Avslöjandet ledde till att generiska läkemedel som hanterats av bolaget drogs tillbaka från marknaden i flera EU-länder. I Sverige drogs tolv generiska läkemedel tillbaka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078