23948sdkhjf

Så kan kapital frigöras i vården

Med en mer effektiv användning av kapitalet i svensk sjukvård kan nödvändiga investeringar möjliggöras, skriver Carl Ahlgren, Siemens Financial Services.
Svensk sjukvård halkar efter i internationella jämförelser. Enligt Euro Health Consumer Index som bland annat jämför effektivitet och väntetid i EU-ländernas sjukvård backade Sverige från 6:e plats i 2012 års mätning till 11:e plats 2013, en sämre placering än något av de andra nordiska länderna. [1] Framför allt nämns långa väntetider som en av bristerna i svensk vård. [2]

Över hela världen ställs sjukvården inför nya utmaningar till följd av demografiska förändringar; vi lever allt längre och kräver allt mer avancerad vård. Det är en stor utmaning för svensk sjukvård att konfronteras med att hantera de växande omkostnaderna utan att betala med försämrad kvalitet.

En av många viktiga förutsättningar för effektiv och säker vård är tillgången till modern medicinteknik. Sverige har länge legat i framkant och investerat i ny och modern sjukvårdsutrustning. Enligt OECDs kartläggningar ligger alla de nordiska länderna runt eller över medelvärdet av antal magnetkameror och datortomografer per en miljon invånare. [3]

Dock har pressade resurser och effektivitetskrav lett till att en del sjukvårdsinstitutioner har fått skjuta upp investeringar i ny medicinteknik, vilket bland annat har lett till en successiv minskning av andelen utrustning för medicinsk bilddiagnostik per capita i Skandinavien. [4] Denna typ av besparingar kan få konsekvenser för både kvalitet och effektivitet. Ny och modern teknik leder till säkrare och snabbare diagnoser så att rätt behandling kan påbörjas, en effektivare process leder till mindre väntetider, färre sjukdagar och bättre patientgenomströmning.

Siemens Financial Services lanserade nyligen en rapport där mängden kapital bundet i de nordiska sjukvårdssystemen beräknas. Varje år binds miljonbelopp i kostsamma investeringar och för 2014-2018 beräknas 7,2 miljarder kronor vara bundet i svensk sjukvård. Med andra finansieringslösningar, så som operationell leasing, kan det kapital som binds vid stora inköp istället användas mer effektivt i verksamheten, kostnaderna för investeringarna kan istället för att bindas vid inköpen spridas över regelbundna inbetalningar.

Att skjuta upp investeringar i ny och modern teknik är inte det bästa sättet att möta framtidens utmaningar, tillgång till modern och effektiv teknik är viktiga förutsättningar för både kvalitet och säkerhet. Med en mer effektiv användning av kapitalet kan både nödvändiga investeringar och övriga verksamhetskostnader täckas, något som är viktiga förutsättningar för att förhindra att Sverige hamnar ännu längre ner i mätningarna.

Av Carl Ahlgren, försäljningschef offentlig sektor och sjukvård (Norden och Storbritannien) på Siemens Financial Services.

[1] Health Consumer Powerhouse, Euro Health Consumer Index 2013, 2013

[2] Ibid.

[3] OECD

[4] WHO
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063