23948sdkhjf

Diamyd inleder studie

Rekryterar första patienten till en ny studie med sitt diabetesvaccin.
I går tisdag rekryterades den första patienten till den kliniska studien Diagnode där en ny metod för administrering av Diamyds diabetesvaccin med samma namn testas.

Studien utförs vid Linköpings universitet. Där ska en låg dos av vaccinet injiceras i en lymfkörtel i ljumsken hos fem patienter mellan 18-30 års ålder som fått diagnosen typ 1-diabetes under de senaste sex månaderna.

- Det här är en unik studie där vi hoppas att effekten av diabetesvaccinet förstärks. Att vi ger diabetesvaccinet direkt i lymfkörtel är en innovativ approach som kan komma att bli betydelsefull både för behandling av typ 1-diabetes och för andra autoimmuna sjukdomar, säger professor Johnny Ludvigsson vid Linköpings universitet, huvudprövare för studien, i ett pressmeddelande.

Varje patient ska få totalt tre injektioner och behandlingen ska kombineras med vitamin D i syfte att nedreglera det inflammatoriska svaret och på så sätt öka vaccinets toleransinducerande effekt. Diamyd har sökt patent för behandlingskonceptet.

Studiens resultat kommer att analyseras för första gången sex månader efter behandlingens inledning. Sedan följer ännu en uppföljning efter 24 månader. Diagnode fick grönt ljus från Läkemedelsverket i september 2014.

Vaccinkandidaten Diamyd har den aktiva substansen Glutaminsyradekarboxylas isoform 65 k Da, GAD-65. Det är ett autoantigen i kroppen och syftet med vaccinet är att få immunförsvaret att utveckla torerans mot det och på så vis motverka den autoimmuna nedbrytningen av insulinproducerande betaceller i bukspottskörteln. Förutom Diagnode genomgår vaccinet för tillfället ett flertal olika studier på olika patientgrupper, utan eller i kombination med andra behandlingar.

Läs mer om Diamyd Medical.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063