23948sdkhjf

Xvivo till Tyskland och Texas

Göteborgsbolagets XPS-teknik för lungperfusion inför transplantation levereras till Europa och Texas, USA.
Xvivo Perfusion System (XPS) godkändes av amerikanska FDA förra året för evaluering av marginella lungor inför lungtransplantation och är CE-märkt i Europa. Tekniken används sedan tidigare på flertalet kliniker i USA och finns på en klinik i Asien.

Nu levereras tekniken för första gången till Europa, närmare bestämt Tyskland. Dessutom har XPS nyligen levererats till Texas, USA.

– Detta är ett stort steg framåt för att kunna rädda fler terminalt lungsjuka patienter tillbaka till ett nytt liv, säger vd Magnus Nilsson i ett pressmeddelande.

I Europa har man främst hittills utfört EVLP (Ex-Vivo Lung Perfusion) manuellt med Xvivos perfusionsprodukt Steen Solution. Med tillgång till XPS kan EVLP standardiseras och förenklas, enligt bolaget. Ytterligare universitetssjukhus i Europa och USA planerar nu att starta upp EVLP med XPS och Steen Solution.

Xvivo Perfusion är ett medicinteknikbolag som utvecklar lösningar och system för att bedöma och bevara organ utanför kroppen, och för att selektera användbara organ och hålla dem i optimal kondition i väntan på transplantation. Bolaget har sitt huvudkontor i Göteborg och ytterligare ett kontor finns i USA. Aktien är noterad på Nasdaq OMX First North.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.47