23948sdkhjf

Så ska USA satsa på life science

I president Obamas budgetförslag för år 2016 nämns bland annat en satsning mot spridningen av antibiotikaresistens och ett initiativ för individanpassad medicin.
Tisdagen 20 januari meddelade USA:s president Barack Obama sin avsikt att starta upp ett initiativ för individanpassade behandlingar , så kallat personalized eller precision medicine. Det sade han i det årliga State of the Union-talet som hölls inför en republikansk-dominerad kongress. Initiativet var en av de punkter som presidenten lyfte fram där han och kongressen kan samarbeta.

Fredagen 30 januari offentliggjordes mer information om initiativet. Ett av projektets fokus ligger på att samla in och sekvensera genomen från minst en miljon amerikaner, information som sedan ska bli tillgänglig för forskare och som sedan kan kombineras med data från biobanker landet över. Syftet är att stödja forskning som kan leda till framtagningen av individanpassade behandlingar.

För att få projektet i rullning bad presidenten under fredagen kongressen om 215 miljoner dollar, nära 1,8 miljarder kronor, inför nästa räkenskapsår som inleds i oktober. Pengarna ska delas ut på den amerikanska folkhälsomyndigheten NIH, läkemedelsmyndigheten FDA samt till Office of the National Coordinator for Health Information Technology.

Initiativet är en del i den budget för år 2016 som president Obama presenterade måndagen 2 februari. Budgeten rymmer även ett satsning för att bekämpa antibiotikaresistens . Till det vill presidenten öronmärka 1,2 miljarder dollar, motsvarande 9,9 miljarder kronor. Det är nästan en fördubbling av det belopp som satsas på problemet i dagsläget.

Förutom detta föreslår Obama minskade kostnader inom sjukförsäkringssystemet Medicare, något som vinstdrivna sjukhus och sjukvårdsorganisationer har kritiserat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063