23948sdkhjf

Hallå där Zlatko Rihter…

…ny vd på Cellavision, som utvecklar och säljer instrument och mjukvaror för automatiserad digital bildanalys av blod och andra kroppsvätskor. Vad är ditt mål på företaget?
- Bolaget fungerar bra och är välskött så min roll är att ta det till nästa nivå. Det kan innebära att vidareutveckla teknikerna eller att utöka dem till nya applikationer. Ett exempel på när Cellavision gjort detta var i december då de första produkterna såldes för veterinärmedicinskt bruk. Utmaningen är att välja ett inledande fokus och inte springa på alla puckar.

Du kommer senast från en tjänst som ansvarig för global försäljning och marknadsföring för det danska medtechbolaget Origio. Vad tar du med dig därifrån?

- På Origio fick jag en chans att arbeta med kunder över hela världen. Utöver EU fick jag bland annat en översikt över medtechmarknaderna i USA, Indien, Japan och Kina. Det har givit mig en bra överblick över ländernas sjukvårdssystem som nog kan komma till nytta i arbetet med att nå en bredare etablering av Cellavisions produkter på sjukhuslaboratorier, där de flesta analyserna fortfarande sköts manuellt.

Under sommaren 2014 köpte Cellavision in en teknikplattform för digital mikroskopi från amerikanska Clear Lake Medical Foundation. Förhoppningen var att en ny produkt skulle nå marknaden inom ett par år. Hur långt har ni kommit?

- Arbetet med tekniken har pågått under hösten för att reda ut vad den kan användas till. Vidareutvecklingen fortsätter i dag och vi har valt att anpassa den för användning i medelstora labb. Hittills har fokus annars mestadels lagts på stora laboratorier.

I grunden är du maskiningenjör från Lunds tekniska högskola, LTH. Du har även läst ekonomi. Vad fick dig att söka dig till företag som Cellavision och Origio?

- Jag har spenderat hela min karriär inom medtechsektorn. Jag tycker att det är en väldigt spännande bransch eftersom den kombinerar it med teknik och eftersom utvecklingen i slutänden gynnar patienterna men även kan hjälpa till att förbättra processer och sänka sjukvårdskostnaderna. Det är dessutom en bransch som utvecklas mycket. Medtechsektorn genomgår i dag den automatiseringsprocess som många andra branscher gick igenom för länge sedan, och Cellavision har en viktig roll i den utvecklingen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063