23948sdkhjf

Albireo till nästa fas

Startar klinisk fas II-studie med sin läkemedelskandidat mot leversjukdomar.
Det Göteborgsbaserade bioteknikföretaget Albireos läkemedelskandidat A4250 är redo att gå in i fas II. I går torsdag meddelade bolaget att en ny studie ska startas upp vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

A4250 utvecklas till att bli en behandling mot leversjukdomar orsakade av kolestas, gallstas, när galla hindras från att ta sig ut ur gallblåsan till tarmen, samt mot icke-alkoholinducerad fettlever, Nash. I fas II-studien ska substansens effekt och säkerhet testas hos patienter med den autoimmuna sjukdomen primär bilär cirros, PBC, och symptomet kolestatisk klåda.

- I fas I-studier har A4250 visat sig vara en säker behandling med tydlig effekt på många farmakodynamiska nyckelmarkörer inklusive en signifikant, dosberoende sänkning av serumnivåerna av gallsyror. Gallsyror förekommer ofta i förhöjda nivåer i serumet vid kolestatiska leversjukdomar, säger Hanns-Ulrich Marschall, professor vid Göteborgs universitet som leder studien, i ett pressmeddelande.

Läkemedelskandidaten verkar genom att hämma gallsyratransportören IBAT. Det motverkar återupptaget av gallsyror från tarmen vilket i sin tur minskar halterna i levern.

- A4250 minskar de toxiska nivåerna av gallsyror i levercellerna hos patienter och studier på sjukdomar som PBC och primär skleroserande kolangit, PSC samt ärftliga orsaker till kolestas såsom familjär intrahepatisk kolestas, PFIC, är antingen planerade eller på gång. Med tanke på verkningsmekanismen borde A4250 även vara användbar vid leversjukdomar som orsakas av metabola problem såsom Nash, där effekterna på LDL-kolesterol och GLP-1 kan vara viktiga, säger Hans Graffner, medicinsk chef på Albireo, i ett pressmeddelande.

A4250 erhöll särläkemedelsstatus i USA år 2012 mot den genetiska sjukdomen PFIC, och PBC.

Albireo är ett bioteknikföretag som utvecklar nya terapeutiska behandlingar mot sjukdomar i magtarmkanalen och levern. Bolaget är ett resultat av en avknoppning från Astrazeneca som genomfördes under 2008.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079