23948sdkhjf

Scilifelab startar nytt center

Satsar på enkelcellsbiologi inom plattformen funktionell genomik.
Forskningscentret Scilifelab ska starta upp tre nya avdelningar med fokus på biologin hos enstaka celler. De ska tillhöra plattformen funktionell genomik och kommer att förläggas i både Stockholm och Uppsala.

Syftet är att utnyttja den teknik som i dag finns tillgänglig för att analysera genetik, genuttryck och andra pågående processer i enstaka celler. Det kan ge en större insikt i hur olika celler skiljer sig från varandra inuti exempelvis ett organ eller en tumör än äldre metoder som ofta tar hänsyn till en cellpopulation inuti en vävnad.

De tre faciliteter som ska startas kommer att ha olika fokus inom enkelcellsbiologi. Vid en av dessa, Eukaryotic Single-Cell Analysis, vars tjänster kommer att vara tillgängliga för externa aktörer i mitten av året, kommer det bedrivas RNA-sekvensering och helgenomamplifiering. Faciliteten kommer att placeras i Stockholm och fyra personer ska anställas för att sköta verksamheten.

Även Single Cell Proteomics-faciliteten, som ska förläggas i Uppsala, ska vara startklar i mitten av året. Där kommer fokus läggas på detektion av proteiner och ibland även RNA-molekyler hos främst humana celler och vävnader.

Vid Microbial Single Cell Genomics-faciliteten i Uppsala är verksamheten redan igång. Där erbjuds tjänster inom enkelcellsgenomik hos mikroorganismer på både hela genom och enstaka gener.

- Få, om några, andra laboratorier har den specialiserade kunskap och utrustning som behövs för att identifiera och analysera det spann av olika parametrar hos enskilda celler som vi nu kan erbjuda vid Scilifelab, säger Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet och chef för proteomikavdelningen, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064