23948sdkhjf

Vivoline och Xvivo når uppgörelse

Xvivo ska betala 1,6 miljoner till Vivoline efter en uppgörelse utanför tingsrätten.
Det var i oktober 2013, i samband med Vivoline Medicals börsnotering på Aktietorget, som medtechbolaget Xvivo Perfusion lämnade in en stämningsansökan med anledning av tre av Vivolines patent. Patenten gällde vätskor som tagits fram av Vivolines grundare Stig Steen, professor vid Lunds universitet.

I dag måndag meddelar Xvivo att medtechbolagen har nått en uppgörelse. Den innebär att företaget ska dra tillbaka sin talan vid Lunds tingsrätt och att alla mellanhavanden i tvisten är slutligt reglerade.

- Xvivo tog upp en diskussion med oss om förlikning och vi kom till sist överens om att inga licensrättigheter föreligger, vilket varit vår ståndpunkt hela tiden. En förlikning är en för alla inblandade billigare väg framåt och vi vill kunna fokusera på vår verksamhet istället för att dra denna tvist i långbänk i tingsrätten. Uppgörelsen innebär att våra patent är våra och vi är inte skyldiga Xvivo någon licens. Dessutom ska Xvivo ersätta våra rättegångskostnader, säger Vivolines vd Peter Sebelius.

Denna kostnad, som uppgår till 1,6 miljoner kronor, kommer enligt Xvivo belasta årets första kvartal. Dessutom meddelar bolaget att uppgörelsen inte påverkar den nuvarande verksamheten, strategi eller produkterna Steen Solution och Perfadex.

I december meddelade skiljenämnden att Stig Steen och Igelösa Life Science vunnit i en tvist mot Xvivo som, även det, gällde patenten.

Läs mer om Vivoline Medical.

Läs mer om Xvivo Perfusion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078