23948sdkhjf

Dystra siffror för Hansa Medical

Visar upp ett lågt resultat men planerar nu fler kliniska studier med läkemedelskandidaten Ides.
I sin års- , och kvartalsrapport som släpptes i dag fredag visar bioteknikbolaget Hansa Medical upp en nettoomsättning om 841 000 kronor för årets fjärde kvartal samt 4,7 miljoner för helåret 2014. Motsvarande siffror år 2013 var 762 000 respektive 1,7 miljoner kronor och för helåret.

Bolagets rörelseresultat var dystrare. Det landade för det fjärde kvartalet på – 8,56 miljoner, vilket kan jämföras med -4,28 motsvarande kvartal år 2013. För helåret var rörelseresultatet -24,7 miljoner jämfört med -17,6 år 2013.

Resultatet efter skatt landade under det fjärde kvartalet på – 12,8 miljoner och för helåret på -29 miljoner kronor. Det var mindre än förlusten år 2013: -4,2 miljoner respektive -17,56 miljoner kronor.

Som en följd av detta landade resultatet per aktie före och efter utspädning på -0,51 kronor under det fjärde kvartalet samt -1,16 för räkenskapsåret. Motsvarande siffror år 2013 var -0,18 respektive – 0,75 kronor.

I november fick Hansa Medical en ny vd, Fredrik Lindgren . Innan dess, i oktober, fick bolaget dessutom en ny styrelseordförande, Birgit Stattin Norinder . Hon tillträdde efter att bolagets tidigare ordförande tillika grundare Bo Håkansson avled i en tragisk olycka .

Hansa Medical har under året lagt stort fokus på läkemedelskandidaten Ides. Ides består av ett proteolytiskt bakteriellt enzym som bryter ner Ig G-antikroppar.

Bolaget har under 2014 och 2015 redovisat positiva resultat från en klinisk fas I- samt en fas II-studie med Ides som behandling vid en njurtransplantation. Syftet med behandlingen är att motverka att antikroppar utvecklas mot organet, som annars kan stötas bort av patientens immunförsvar. I rapporten nämner företaget att fokus nu ligger på att färdigutveckla Ides så att kommersialiseringen kan inledas.

- Vi behöver också skala upp och kvalitetssäkra produktionen av IdeS inför en marknadslansering. För att säkerställa en effektiv färdigutvecklingsprocess vill vi förankra våra utvecklingsplaner genom rådgivande och formella kontakter med regulatoriska myndigheter. Om våra nuvarande planer faller väl ut skulle IdeS kunna blir föremål för marknadsgodkännande och lansering redan inom några år, skriver Hansa Medicals vd Fredrik Lindgren i kvartalsrapporten.

Planen är dessutom att genomföra flera olika kliniska studier med andra indikationer där en nedbrytning av kroppen Ig G-antikroppar kan vara en fördel. En del i detta arbete utfördes i januari då bolaget meddelade att det tillsatt ett nytt medicinskt råd som ska ge stöd i utvecklingen av Ides till en behandling mot den autoimmuna sjukdomen Goodpastures syndrom .

I går torsdag meddelade bolaget dessutom att arbetet pågår med att ta fram en ny generation Ides-baserade molekyler som kan användas för upprepad dosering. Detta ska bredda behandlingens möjliga användningsområden till kroniska sjukdomar. Några kandidater har nu tagits fram och preklinisk utveckling ska påbörjas under nästa år 2016.

- Vi vill genomföra ett flertal kliniska studier i ett antal olika sjukdomar och kliniska tillstånd. Om Ides bara skulle bli godkänt för de relativt ovanliga sjukdomar som vi initialt vill utveckla Ides för, så är den kommersiella potentialen nog flera hundra miljoner dollar i försäljning per år. Om Ides kan nå ut till många eller lite bredare indikationer, så kanske försäljningspotentialen kan mätas i miljarder dollar, skriver Fredrik Lindgren.

Under gårdagen ansökte Hansa Medical om att bolagets aktie ska tas upp till handel på Nasdaq Stockholms huvudlista. Bolaget har varit noterat på börslistan Nasdaq First North sedan år 2007.

Läs mer om Hansa Medical.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078