23948sdkhjf

Hon utreder nanoteknikfabrik

Cellavisions gamla vd Yvonne Mårtensson leder en förstudie om en nanoteknikfabrik som planeras i Lund
Forskningsanläggningarna ESS och Max IV kan få en ny granne. Planen är nämligen att bygga upp en ny fabrik för produktion av pilotprodukter inom nanoteknik i Science Village i Lund. den planerade anläggningen kallas Nanova och ska vara tillgänglig för både forskare och företag.

- Ett förverkligande av Nanova kommer att göra att Skåne tar ytterligare ett steg i satsningen på att bli Europas mest innovativa region 2020, en vision som etablerats av Forsknings- och innovationsrådet i Skåne, säger Daniel Kronmann, affärsutvecklare vid Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Sedan 1 februari pågår en förstudie som ska utreda Nanovas investeringsbehov och marknadspotential samt ta fram förslag på en lämplig affärsmodell. Studien initierades av Lunds universitets Nanometerkonsortium och leds av analysföretaget Cellavisions före detta vd Yvonne Mårtensson.

Arbetet med förstudien finansieras med 2,2 miljoner kronor av Vinnova och Region Skåne. Pengarna ska även räcka till vissa delar av uppstarten av Nanova. Projektet bakom anläggningen kommer även få stöd med bland annat personalresurser från Medicon Village och näringslivet.

Nanova är en del i Skånes innovationsstrategi, där ett fokusområde är smarta material. Tanken är att anläggningen ska komplettera forskningslabbet Lund Nano Lab som för tillfället byggs upp av Lunds universitet. Förhoppningen är att lägga grunden till ett kluster av företag och tjänster inom nanoteknik i regionen.

Bakgrunden till Nanova-projektet är den forskning som Lunds universitet bedriver inom nanotrådar. De kan ha en viktig funktion i allt från elektronik till biomedicin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.204