23948sdkhjf

Testar kapslar mot Alzheimer

En ny klinisk studie visar lovande effekter av kapslar som frisätter tillväxtfaktorn NGF.
En ny klinisk studie utförd av Karolinska Institutets Centrum för Alzheimerforskning, den neurokirurgiska kliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset och det danska bioteknikföretaget Ns Gene har testat en ny behandlingsmetod mot demenssjukdomen Alzheimer.

I studien fick sex patienter ett implantat insatt i den basala framhjärnan. Implantaten består av kapslar som utvecklats av Ns Gene. De producerar och frisätter tillväxtfaktorn NGF, nerve growth factor, och syftet med studien var att se om denna tillväxtfaktor kunde stoppa nedbrytningen av de kolinerga nervcellerna i den basala framhjärnan. De börjar brytas ner tidigt i demenssjukdomens utveckling i samband med en lägre tillförsel av NGF.

Forskarna använde Chat – ett enzym som producerar acetylkolin, den signalsubstans som de kolinerga nervcellerna använder – som biomarkör för nervcellstypen. Genom en egenutvecklad metod mätte de nivåerna av Chat i ryggvätskan hos patienterna.

- Våra resultat visar att när patienterna fått tillförsel av NGF så skedde en signifikant ökning av Chat-enzymet i ryggvätskan. De patienter som visade ökningen var de som svarade bäst på behandlingen. Dessutom visar undersökning med PET-kamera att den kolinerga cellaktiviteten och ämnesomsättningen i hjärnan ökade, säger Taher Darreh-Shori, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Förutom detta visade patienterna upp en långsammare minnesförsämring jämfört med obehandlade patienter. Resultaten är alltså lovande, men forskarna understryker att patientgruppen var för liten för att dra säkra slutsatser.

- Våra fynd måste bekräftas i en större kontrollerad studie med flera patienter, säger Maria Eriksdotter, professor och forskningsledare, i ett pressmeddelande.

Resultaten publiceras i tidskriften Alzheimer's and Dementia.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064