23948sdkhjf

Astrazenecas patent ogiltigförklaras

Läkemedelsföretagets patent för inhalationsbehandlingen Pulmicort bedöms som ogiltigt i USA.
Den federala domstolen i New Jersey i USA har ogilitigförklarat läkemedelsföretaget Astrazenecas patent för Pulmicort Respules, en inhalerbar kol- och astmabehandling. Patentet skulle ha gått ut år 2018, medan dess exklusivitet för pediatrisk medicin sträckte sig fram till år 2019.

Beslutet kommer efter en patenttvist som inleddes för ett par år sedan, där Astrazeneca anklagade bland andra Apotex och Sandoz för patentintrång.

- Astrazeneca håller verkligen inte med domstolens beslut. Vi har full tillit till våra patenträttigheter som skyddar Pulmicort Respules. Vi går nu igenom beslutet och överväger våra juridiska valmöjligheter, inklusive ett överklagande, säger företagets Nordamerikachef Paul Hudson i ett pressmeddelande.

I samband med domstolens utlåtande meddelade generikabolaget Actavis att det ska lansera kopior av Pulmicort Respules på den amerikanska marknaden. Ett företag som redan har en lanserad generisk version av behandlingen är läkemedelsbolaget Teva, efter ett avtal med Astrazeneca.

Det amerikanska beslutet påverkar inte de patent som finns för Pulmicort Respules i andra länder. Det förväntas inte heller påverka Astrazenecas prognos för år 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063