23948sdkhjf

Överges av Janssen

Saniona får tillbaka CNS-projekt efter ett avbrutet samarbete.
Det danska forskningsbolaget Saniona, som noterades på Aktietorget i april 2014, fokuserar sitt arbete kring jonkanaler. Företaget utvecklar läkemedel mot sjukdomar i bland annat det centrala nervsystemet, CNS.

En del av bolagets arbete, GABA a5-projektet, har bedrivits tillsammans med Janssen Pharmaceutical. Under fredagen 13 februari meddelade läkemedelsjätten dock att samarbetet skulle avbrytas. Anledningen var att projektet inte ansågs passa in i Janssens verksamhet kring neurovetenskap. Några milstolpsersättningar ingick inte i samarbetet så Janssens beslut kommer enligt Saniona inte påverka bolagets materiella tillgångar år 2015.

- Vi skulle ha föredragit att fortsätta samarbeta med Janssen, som har varit en viktig och bra partner för Saniona under de senaste åren. Vi har återtagit alla rättigheter till detta nya och intressanta program. Vi tänker fullfölja det internt, tillsammans med nya partners eller inom ramen för spin-out, säger Jørgen Drejer, vd på Saniona, i ett pressmeddelande.

Det avbrutna samarbetet innebär att Saniona får tillbaka alla rättigheter kopplade till GABA a5-programmet. Där ingår bland annat data från prekliniska studier som utförts av Janssen.

Programmets lead compound , AN470, påverkar signalsubstansen GABA a5. Avsikten är att utveckla substansen till ett läkemedel mot det schizofreni.

- Det är i dag fortfarande en stor utmaning att behandla schizofreni. Dels har de läkemedel som används betydande biverkningar, dels saknar de generellt effekt på viktiga delar av sjukdomssymtomen. Med AN470 kan vi ha ett nytt koncept som kan leda till en bättre och väl tolererad behandling för patienter med schizofreni, säger Jørgen Drejer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063