23948sdkhjf

Planerar utlicensiering

Efter lovande resultat från en klinisk studie planerar Pledpharma utlicensiering av kandidaten Pledox.
Under år 2014 visade bioteknikbolaget Pledpharma upp lovande resultat från den första delen av den kliniska fas IIb-studien Pliant. Där testas företagets läkemedelskandidat Pledox, calmangafodipir, tillsammans med cellgiftskombinationen Folfox. Syftet är att se om Pledox kan minska biverkningarna från cellgiftsbehandlingen hos patienter med tjocktarmscancer.

Tre säkerhetsanalyser utförda av den oberoende expertpanelen Drug Safety and Monitoring Board, DSMB, på prover från 90 patienter i studien visade att Pledox inte försämrar cellgiftsbehandlingens effekt. Förutom det presenterade bolaget under sommaren resultat från patienter som behandlas med en kombination av Folfox och antikroppen bevacizumab. De visade att patienterna tolererade Pledox väl.

I början av år 2015 rekryterade Pledpharma Anders Häfstrand till bolaget. Han har erfarenhet från licensiering och förhoppningen är att han tillsammans med ett internt team samt bolagets externa rådgivare, ska driva utlicensieringsarbetet med Pledox.

Under år 2014 presenterade Pledpharma projektet PP-100 som syftar till utvecklingen av läkemedelskandidaten Aladote. Den är tänkt att utvecklas till en behandling för att motverka leverskador vid överdosering av smärtläkemedlet paracetamol. Under hösten genomförde bolaget en nyemission för att finansiera fas II-studier och för att ta Aladote hela vägen fram till en licensiering. Emissionen övertecknades med 34 procent och tillförde därmed bolaget cirka 72 miljoner kronor efter emissionskostnader.

- Inför 2015 står vi stärkta både finansiellt och utvecklingsmässigt med en stadig grund i vår Pled-plattform och med de viktiga utvecklingsprojekten Pledox och Aladote. I närtid kommer också övergripande resultat (top-line data) från Pliant-studien att presenteras, skriver Pledpharmas vd Jacques Näsström, i bolagets rapport från det fjärde kvartalet 2014.

Pledpharma visar upp ett minskat resultat för det fjärde kvartalet 2014. Det landade på -17,7 miljoner kronor, vilket kan jämföras med -6,96 miljoner år 2013. Pledpharmas likvida medel uppgick vid utgången av perioden till 100 miljoner kronor (49), och bolagets resultat per aktie landade på -0,7 (-0,3).

Under 2014 utnämndes Pledpharma till Nordic Star of the Year vid Nordic Life Science Days 2014.

Läs mer om Pledpharma.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079