23948sdkhjf

Grönt ljus för Immunicums studie

Läkemedelsverket godkänner fas II-studien Mereca med cancervaccinet Intuvax.
Immunicums terapeutiska cancervaccin Intuvax ska testas på patienter med njurcancer i en ny fas II-studie. Studien, Mereca, godkändes av Läkemedelsverket baserat på resultat från en fas I/II-studie där Intuvax testades på patienter med metastaserande njurcellscancer.

I den planerade studien ska 90 patienter i ett tjugotal europeiska länder behandlas antingen med Intuvax, tyrosinkinashämmaren sunitinib eller med en kombination av de två preparaten.

- Anledningen till att vi vill studera effekten av Intuvax i kombination med sunitinib är att detta läkemedel hämmar den nedsättning av immunförsvaret som är förknippad med de flesta cancerformer, inklusive njurcancer. Det bör göra det lättare för CD8-positiva T-celler att utöva sin cancerhämmande verkan, vilket vi sett tecken på i den avslutade fas I/II-prövningen, säger Immunicums forskningschef, Alex Karlsson-Parra, i ett pressmeddelande.

Intuvax ska injiceras i patienternas primärtumörer vid två tillfällen, innan njuren opereras bort. De som har en särskilt dålig prognos och de vars sjukdom utvecklas trots Intuvax-behandlingen kommer även att behandlas med sunitinib.

Målet är att Mereca-studien ska startas upp under våren. Innan dess krävs dock ett godkännande från Etikprövningsnämnden samt från berörda myndigheter i andra berörda länder. Patienterna ska följas i 18 månader och studien förväntas sträcka sig fram till slutet av år 2017.

Förutom njurcancer utvecklas Intuvax även för behandling av levercancer.

Läs mer om Immunicum.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064