23948sdkhjf

”Omsättningen var den högsta någonsin”

Recipharm visar positiva resultat för år 2014. Nu planeras fler förvärv.
Kontraktstillverkaren Recipharm visade upp ett resultat efter skatt på 49 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2014. Det innebär en rejäl ökning jämfört med motsvarande period år 2013, där beloppet landade på 12 miljoner. Även ebitda-resultatet hade ökat – med 84 procent. Det landade på 147 miljoner kronor (80).

Rörelseresultatet blev 95 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (54). Bolaget föreslår en utdelning om 1,25 kronor per aktie för helåret 2014.

Något som lyftes fram specifikt i bolagets kvartalsrapport var nettoomsättning för perioden. Den uppgick till 873 miljoner kronor (573), vilket innebar en ökning med 52 procent.

- Omsättningen under fjärde kvartalet var den högsta någonsin för ett enskilt kvartal, även exklusive förvärv, skriver bolagets vd Thomas Eldered i rapporten.

Under det fjärde kvartalet 2014 har kontraktstillverkaren satsat stort på förvärv genom uppköpet av italienska Corvette Pharmaceutical Services Group , portugisiska Lusomedicamenta samt en utvecklings- och produktionsanläggning från franska Flamel Technologies .

- Tillsammans ger dessa förvärv tillgång till mycket intressanta nya marknader, ökad kapacitet för teknologier med hög efterfrågan, väsentliga tillskott av immateriella rättigheter till stöd för vår övriga verksamhet och ett antal nya kunder med stor potential, skriver Thomas Eldered.

Han lyfter fram att de tre förvärven hittills har ökat intäkterna för koncernen med 45 procent. dessutom har bolagets ebitda-resultat ökat med 82 procent.

- Förvärv kommer fortsätta att vara en viktig tillväxtfaktor framöver och vi ser flera högintressanta möjligheter att utvärdera under det kommande året, särskilt i nya geografiska områden, skriver Thomas Eldered.

Ett stort bakslag har dock drabbat kontraktstillverkaren under kvartalet. Det var när en av storkunderna, läkemedelsföretaget Meda, meddelade att dess penicillintillverkning ska flyttas utomlands. Det innebär att tillverkningskontraktet med Recipharm Strängnäs avslutas den 31 december i år, vilket kan få konsekvenser för de 60 personer som arbetar på anläggningen.

- Den berörda produktionsanläggningen i Strängnäs kommer att fortsätta driften även efter denna uppsägning, dock med lägre kapacitet, skriver Thomas Eldered i rapporten.

Nu förväntar sig bolaget en begränsad organisk tillväxt på kort sikt.

- Vi ser dock en positiv utveckling både i försäljning från nya projekt och i antalet anbud vi lämnar. En följd av den ökande andelen av försäljningen som baseras på egna immateriella rättigheter är en viss säsongsvariation, med relativt starka fjärde kvartal och något svagare första kvartal framöver, skriver Thomas Eldered.

Recipharm avser att investera upp till 150 miljoner kronor för att uppnå de nya serialiseringskraven som tagits fram för läkemedelstillverkare. Förväntningen är att kostnaderna ska täckas av bolagets kunder.

Förutom det planerar bolaget att investera mer i att öka sin tillverkningskapacitet. Satsningar planeras även på i strategiskt samarbete, teknikutveckling samt produktutveckling.

Läs mer om Recipharm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063