23948sdkhjf

Biogaia får särläkemedelsstatus

Dotterbolagets probiotiska behandling mot tarmsjukdomen nekrotiserande enterokolit får särläkemedelsstatus.
Nekrotiserande enterokolit, NEC , är en allvarlig och dödlig men sällsynt tarmsjukdom som drabbar barn som fötts för tidigt. Probiotikaföretaget Biogaias dotterbolag Infant Bacterial Therapeutics har nu erhållit särläkemedelsstatus för sin behandling mot sjukdomen i Europa. Sedan augusti 2013 har behandlingen samma status i USA.

Behandlingen baseras på den probiotiska bakterien Lactobacillus reuteri och är fortfarande i ett tidigt utvecklingsstadium. Förhoppningen är dock att särläkemedelsstatusen kan förkorta tiden till marknaden avsevärt.

Infant Bacterial Therapeutics grundades av Biogaia år 2013 för att fokusera på behandlingen för att förebygga uppkomsten av NEC.

- Det amerikanska och europeiska godkännandet som särläkemedel-status är ett viktigt steg i vår strävan att utveckla denna förebyggande behandling för att rädda livet på för tidigt födda barn från en av de mest dödliga sjukdomarna som drabbar denna känsliga grupp, säger Staffan Strömberg, vd Infant Bacterial Therapeutics, i ett pressmeddelande.

Läs mer om Biogaia.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063