23948sdkhjf

FDA siktar på molnet

Satsar på molntjänster för analys av sekvenserade genom som ett verktyg för president Obamas initiativ för individanpassad medicin.
I början av februari presenterade USA:s president Barack Obama sitt budgetförslag för år 2016. Där lyfte han bland annat fram planerna på ett initiativ för individanpassad medicin , så kallad personalized eller precision medicine. Där ligger fokus bland annat på att samla in och sekvensera genomen från minst en miljon amerikaner – information som ska bli tillgänglig för forskare och som sedan kan kombineras med data från biobanker över hela landet. Syftet är att stödja forskning som kan leda till framtagningen av individanpassade behandlingar.

För att få fart på projektet ska pengar delas ut till berörda amerikanska myndigheter. En av dessa, läkemedelsmyndigheten FDA, tilldelas tio miljoner dollar, motsvarande drygt 84 miljoner kronor, till sitt arbete.

Enligt FDA ska pengarna användas till nya it-molnbaserade databaser. De ska användas till att på ett enkelt och snabbt sätt kunna identifiera specifika genetiska egenskaper hos sekvenserade genom från patienter och på så vis kunna välja rätt typ av behandling för varje enskild person. Databaserna ska vara utrustade med Google-inspirerade sökfunktioner.

Förutom initiativet för individanpassad medicin rymmer budgetförslaget för år 2016 även en satsning för att bekämpa antibiotikaresistens . Dessutom föreslår Obama minskade kostnader inom sjukförsäkringssystemet Medicare, något som vinstdrivna sjukhus och sjukvårdsorganisationer har kritiserat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063