Biolamina satsar globalt
Tar in pengar genom en emission, får ny styrelseordförande och planerar fler rekryteringar.
- Vi genomförde en emission riktad till Bure Equity – som blev fulltecknad. Den kombinerades med en vanlig emission som inte fulltecknades, men vi fick ändå in det som vi ville ha, säger Biolaminas vd Kristian Tryggvason.
Genom emissionen blev Bure Equity ny storägare i bolaget. I samband med detta valdes Fredrik Mattsson ut som ny styrelseordförande från och med Biolaminas årsstämma om en månad.
Fredrik Mattsson är investeringsansvarig på Bure Equity. I grunden är han ingenjör från KTH och han har flera års erfarenhet från medtechbranschen. Han har varit adjungerad styrelseledamot i Biolamina sedan slutet av år 2013 och han sitter i dagsläget även i styrelserna för medtechbolagen Vitrolife och Xvivo Perfusion.
De pengar som har kommit in till Biolamina genom den nyligen genomförda emissionen är främst avsedda för att stärka marknadsorganisationen. Bolaget har nyligen anställt tre personer – två säljare och en medarbetare inom logistik – och syftet är att fortsätta växa.
- Vi säljer i dag till över 400 kunder i 33 länder. Vi har arbetat mycket med att effektivisera vår produktion och sänka kostnaderna av våra produkter till rimliga nivåer. Nu vill vi satsa mer globalt och när våra två nya säljare kommit på plats hoppas vi på att anställa fler, säger Kristian Tryggvason.
Biolamina utvecklar och säljer produkter för cellodling. De innehåller proteiner från lamininfamiljen som finns naturligt i cellers omgivning och som används av Biolamina för att imitera cellernas förhållanden i kroppen. På så vis odlas cellerna i en fördelaktig miljö. Under våren 2014 fick bolagets produkt LN-521 för odling av stamceller stor uppmärksamhet, då en artikel utvärderade teknikens effektivitet vid storskalig odling av embryonala stamceller – med goda resultat.
I dagsläget bedriver Biolamina främst försäljning riktad mot forskningsvärlden, både inom akademin och industrin. Nu pågår arbetet för fullt med att utveckla GMP-versioner av bolagets produkter så att de även ska kunna användas som terapi.
- Om våra produkter kan användas i kliniska studier så kommer det att generera mer intäkter, eftersom GMP-produkter kostar mer samt används i större skala. Vi hoppas på att kunna ha en produkt färdig i början av nästa år.
Till arbetet med vidareutvecklingen av sina produkter har Biolamina erhållit åtta miljoner kronor genom tre anslag från EU, Vinnova och KK-stiftelsen. Pengarna ska användas både till GMP-arbetet och till utvecklingen av helt nya produkter. Bland annat pågår arbetet med utvecklingen av en teknik för 3D-odling av stamceller i en lösning.
- I dag odlas cellerna på en yta, i 2D. Om de kan odlas i en suspension så skulle det möjliggöra mer effektiv storskalig produktion av stamceller. Vi har flera kunder som har visat intresse för det, säger Kristian Tryggvason.
Läs mer om Biolamina.