Han ska leda skånsk satsning
Tre innovationsbolag slås ihop för att få fart på Region Skånes life science-sektor. Anders Dellson blir vd för nya Innovation Skåne AB.
Syftet med sammanslagningen är bland annat att regionen ska bli bättre på att fånga upp idéer och ta upp innovationer i hälso- och sjukvården.
– Vi har, precis som andra landsting, varit för långsamma när det gäller att ta tillvara den potential som finns i hälso- och sjukvården, erkänner Jonas Rastad, regiondirektör Region Skåne, som nu tror att trenden är på väg att vända.
Tillsammans har de tre verksamheterna omkring 35 anställda som på uppdrag av ägaren och andra finansiärer jobbar med att stötta innovation och entreprenörskap på olika sätt.
I dagsläget erbjuder Teknopol rådgivning kring affärsidéer med internationell marknadspotential inom miljöteknik, mobilteknik, nya material och sjukvård. Innovator Skåne har som uppdrag att identifiera och stödja utvecklingen av produkter och tjänster som bygger på idéer från medarbetare i regionen. Clintrials Skåne ansvarar för att främja forskning och kliniska prövningar i regionens hälso- och sjukvård.
Fusionen ska vara klar till halvårsskiftet och styrelsen ska ha arbetat fram en ny affärsplan och profilering under senare delen av 2015. Tanken är att företagen till stor del ska behålla sina nuvarande uppgifter. All personal kommer att erbjudas övergång in i det nya bolaget. Dessutom kommer en del resurser att tillskjutas, hur mycket kan dock Jonas Rastad inte avslöja.
– En viktig del i verksamheten blir att identifiera vilka huvudproblem som finns i vården i dag och fånga upp det tidigt, i stället för att vänta på att omvärlden presenterar förslag för oss. Men vi vill också vara en betydelsefull partner till det skånska näringslivet, exempelvis genom att erbjuda testbäddar.
Fokus för Innovation Skåne AB blir visserligen något bredare än life science, men förhoppningen är att bolagens samlade kompetenser ska gynna den skånska life science-sektorns tillväxt.
– Vi har ett stort ansvar för att skapa tillväxt och vidta arbetsmarknadsstimulerande åtgärder, särskilt efter nedläggningen av Astrazeneca i Lund. Att kraftsamla för att fånga upp både externa och interna idéer i vården ser jag som en lågt hängande frukt, säger Jonas Rastad.
Han anser att sjukvårdens intresse för innovationer är varierande, beroende på hur avancerade innovationerna är och vilka samarbeten som krävs.
– Jag upplever att det finns ett stort intresse hos läkare för både nya läkemedel och högteknologiska produkter, men att man inte lika gärna vill delta i andra former av industrisamarbeten. Det finns en i dag svårvärderad rädsla för att sådana samarbeten hotar konkurrensneutraliteten.
Samtidigt har alla medarbetare ett ansvar för att utveckla verksamheten, påpekar Jonas Rastad.
– Vi behöver i allt stigande utsträckning involvera inte bara läkemedelsindustrin utan även medicinteknik, mobilindustri, mjuk- och hårdvaruföretag etc. De riktigt nya idéerna föds ofta i tvärfunktionella möten där flera sektorer kan få tänka fritt.