23948sdkhjf

Samarbetar för life science i Örebro

Ett nytt avtal ska höja kvaliteten på klinisk forskning, utbildning av läkare samt på hälso- och sjukvården i regionen.
Tack vare läkarutbildningen vid Örebro universitet har Region Örebro län för första gången fått ta del av de statliga alf-medlen. Alf är en förkortning av Avtal om läkarutbildning och forskning och pengarna ska användas till läkarutbildningarna, den kliniska forskningen samt till hälso- och sjukvården i Sveriges landsting.

Totalt har Örebro tilldelats 54 miljoner kronor. För att styra hur dessa pengar ska användas har Region Örebro län slutit ett regionalt samarbetsavtal med Örebro universitet. Syftet är att öka kvaliteten på den kliniska forskningen, läkarutbildningen samt på regionens hälso- och sjukvård, med fokus på patientnyttan.

- Avtalet ska både hjälpa oss att säkra tillgång på kvalificerad personal i vården men också bidra till att genom forskning utveckla både bassjukvård och högspecialiserad vård i Region Örebro län, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande, Region Örebro län, i ett pressmeddelande.

- Förutom att stärka den kliniska forskningen ger det här ökade förutsättningar för att utveckla läkarutbildningens kliniska praktiska delar, det vill säga förbättra läkarstudenterna verksamhetsförlagda del i utbildningen. Sammantaget bidrar detta till att driva utvecklingen av universitetssjukvården i stort, säger Jens Schollin, rektor vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Förutom arbetet kring alf-medlen har samarbetsavtalet även som mål att öka aktörernas samverkan i andra gemensamma frågor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078