23948sdkhjf

Saknar life science i Innovationsrådet

Branschorganisationerna saknar sjukvårdsministern Gabriel Wikström i det nya Nationella innovationsrådet.
Måndagen 23 februari möttes det Nationella innovationsrådet för första gången , på Harpsund. Ordförande är statsministern och med i rådet sitter ytterligare fyra ministrar samt tio ledamöter från näringslivet och akademin.

Ett av rådets fokus ligger på life science, vilket välkomnas av branschorganisationerna. Dock har åsikten lyfts fram att det saknas en stark representant från life science-branschen. Bland annat påpekar Anders Blanck, vd för de forskande läkemedelsföretagen Lif, att han hade velat se folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern Gabriel Wikström i rådet. De ministrar som ingår i rådet är istället, förutom Löfvén, finansminister Magdalena Andersson, närings- och innovationsminister Mikael Damberg, forskningsminister Helene Hellmark Knutsson samt miljöminister och vice statsminister Åsa Romson.

- För en stark Life Science-sektor räcker det inte med konkurrenskraftiga ramvillkor för företagen och starka och framgångsrika forskningsmiljöer. Det krävs också en hälso- och sjukvård av högsta klass som deltar i klinisk forskning och utveckling och som tidigt använder och utvärderar innovationer, skriver Anders Blanck i en presskommentar på Lifs hemsida.

- Häri ligger den kanske centralaste frågan för att stärka innovationskraften inom Life Science: hur kan vi skapa en miljö där hälso- och sjukvården kan fungera dels som en tydlig partner till företagen i forskningen och utvecklingen, dels som en kravställande och nyfiken kund som ständigt strävar efter förbättringar när det gäller resultat och patientnytta.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg säger dock till nyhetsbrevet Läkemedelsmarknaden att sjukvårdsministern kommer att bjudas in när rådet ska diskutera life science-frågor. Dessutom meddelas det att en life science-grupp ska instiftas inom regeringskansliet.

I stort är branschorganisationerna dock positiva till att Innovationsrådet nu har kommit igång. I en kommentar skriver Sweden Bio att organisationen hoppas på att det praktiska arbetet för sektorn nu kan komma igång, och hänvisar till den handlingsplan som Sweden Bio tog fram tillsammans med Lif och Swedish Medtech med 25 åtgärder för svensk life science. Även Lif hoppas på att få se konkreta resultat.

- Vi ser fram emot arbetet i rådet och vi hoppas nu att regeringen också kommer att lansera det aviserade samverkansprogrammet inom life science. Väl genomfört kan dessa initiativ spela en stor roll i ett fokuserat och samordnat arbete för att stärka Life Science-sektorn i Sverige. Lif vill gärna medverka i och bidra konstruktivt till det arbetet och kommer att ställa upp såväl med idéer och kompetens, som med analyser och förslag, skriver Anders Blanck.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.118