23948sdkhjf

Bildar nytt dotterbolag

Astrazeneca startar dotterbolag med fokus på antibiotika och konkurrerar med Karo Bio genom nytt Rorgamma-avtal.
I ett uttalande till nyhetsbyrån TT meddelar läkemedelsjätten Astrazeneca att bolaget satsar 40 miljoner dollar, drygt 330 miljoner kronor, på ett nytt dotterbolag. Den verksamhet som ska bedrivas där är forskning och utveckling, FoU, med fullt fokus på bolagets portfölj av antibiotikakandidater i tidig fas.

Dotterbolaget ska förläggas i Waltham utanför Boston i USA. Det kommer att påverka cirka 95 Astrazeneca-anställda forskare som i dag arbetar i området – vissa kommer att omplaceras till det nya FoU-företaget och andra kommer att flyttas runt inom moderbolaget. Företagets anställda i Sverige ska inte påverkas av dessa förändringar.

Tidigare under veckan meddelade Astrazeneca dessutom att bolaget har tecknat ett treårigt avtal med brittiska Orca Pharmaceuticals. Målet med samarbetsavtalet är att utveckla nya läkemedel mot utvalda autoimmuna sjukdomar med hjälp av Orcas molekyler som hämmar nukleärreceptorn Rorgamma, retinoic acid–related orphan nuclear receptor gamma.

Rorgamma spelar en viktig roll i uppkomsten av en typ av immuncellerna T-hjälparceller, TH17. De påverkar immunförsvaret och en förhöjd aktivitet hos TH17-cellerna och andra celler med Rorgamma-receptorn har kopplats till ett flertal olika autoimmuna sjukdomar. Genom samarbetet kommer Astrazeneca att få tillgång till de Rorgamma-inhibitorer som Orca har utvecklat, samt en möjlighet att köpa dem efter samarbetets slut.

Samarbetet innebär bland annat en ökad konkurrens för forskningsbolaget Karo Bio som också har arbetat med utvecklingen av Rorgamma-inhibitorer mot autoimmuna sjukdomar. I oktober 2014 utlicensierade Karo Bio den fortsatta utvecklingen till sin samarbetspartner, den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer.

Nyligen tecknade även franska Sanofi ett avtal kring Rorgamma med nederländska Lead Pharma.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062