23948sdkhjf

Vill fortsätta granska läkemedel

TLV vill att myndighetens uppdrag att granska klinikläkemedel blir permanent.
Som en del i den nationella läkemedelsstrategin har Tandvårds-och läkemedelsförmånsverket, TLV, sedan 2011 arbetat med att ta fram hälsoekonomiska underlag kring utvalda läkemedel. Syftet är att ta fram och förse landstingen med information som de kan använda sig av vid utvärderingen av nya läkemedel som ska användas på sjukhus.

Klinikläkemedelsprojektet gick ut i december 2014 men uppdraget har blivit förlängt till att sträcka sig över hela år 2015. TLV föreslår nu att granskningsarbetet ska bli ett permanent uppdrag. Enligt myndigheten har arbetet nämligen resulterat i en bättre nationell samordning kring de läkemedel som utvärderats, bland annat genom att förse landstingen med bättre underlag inför förhandling kring och upphandling av läkemedel. En annan positiv effekt som lyfts fram är att öppenheten har ökat genom att myndigheten publicerar de underlag som tas fram.

TLV:s granskningar av klinikläkemedel har integrerats i landstingens nationella samverkan, för en samordnad prissättning och introduktion av nya läkemedel.

- Det är tydligt att det krävs nationell samordning för att nå jämlik vård och enhetliga priser över hela landet, säger generaldirektör Sofia Wallström på TLV, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063