Ingen vill betala för framtidsinstitut
I brist på finansiering läggs Life Science Foresight Institute i Lund ned. Alla vill ha ett framtidsinstitut men få vill betala för det, menar Paula Zeilon som lett satsningen.
- Vi hade ambitionen att bli ett nationellt institut och då behövde vi få med oss ett antal spelare på ett nationellt plan, vilket vi inte har lyckats med inom ramen för projektet, säger Paula Zeilon, som varit chef för institutet sedan starten.
Syftet med Life Science Foresight Institute var att utföra trendbevakning och framtidsstudier inom life science-området till nytta för offentliga organisationer och företag samt att erbjuda små innovationsföretag omvärldsanalyser som beslutsunderlag.
2013 presenterade institutet två framtidsstudier inom individbaserad medicin och avancerad hemsjukvård som fått stort genomslag, enligt Paula Zeilon. Det som är unikt med framtidsinstitutet jämfört med konsultbolag som erbjuder omvärldsanalyser är den publika orienteringen och den framtidsbetonade forskningsdelen. Men det är också den som kostar pengar och kräver en offentlig basfinansiering.
- Vi har fått otroligt positiv respons på verksamheten, särskilt från innovationssystemen och olika myndigheter som har anlitat oss. Problemet är att alla vill ha ett framtidsinstitut, men få vill betala för det, säger Paula Zeilon.
Institutet har kämpat för att få fortsatt finansiering, men konkurrensen är stor mellan olika initiativ och satsningar. De aktörer man främst har fört diskussioner med är myndigheter, universitet, regioner och landsting.
- Tyvärr är beslutsprocesserna inom den offentliga sektorn väldigt långsamma, betydligt långsammare än vad jag kunnat föreställa mig.
Paula Zeilon menar att de hade behövt längre tid på sig att etablera sig för att kunna säkra fortsatt finansiering. Hon tror också att de var lite för tidigt ute.
- Det har pratats länge om en svensk life science-strategi och jag tror att idén om ett framtidsinstitut kommer att överleva. Det är troligt att det återuppstår i någon form. Det finns framgångsrika exempel på liknande verksamheter i andra länder, såsom England. Där har de ett mer sammanhållet tänk kring life science som vi skulle behöva ta efter, avslutar Paula Zeilon.