23948sdkhjf

Elektas resultat en besvikelse

Strålterapibolaget visar upp sämre resultat än väntat men hoppas på ett starkt kommande kvartal.
Elekta redovisar ett ebita-resultat före engångsposter på 345 miljoner kronor för det tredje kvartalet i sitt brutna räkenskapsår. Analytikerna hade räknat med ett motsvarande resultat på 516 miljoner kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Omsättningen uppgick till 2.552 miljoner kronor. Här var 2.799 miljoner kronor väntat bland analytiker.

Orderingången uppgick till 2.834 miljoner kronor. Väntat var här 3.590 miljoner.

Nu knyter Elekta sitt hopp om ett orderingångsmässigt starkt fjärde kvartal till stora ordrar från USA och Kina. Det säger strålterapibolagets vd Niklas Savander i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt efter onsdagens kvartalsrapport.

- Kina är ett område där vi har ganska bra visibilitet framåt och det fjärde kvartalet ser starkt ut för Kina. USA givetvis också, eftersom de flesta av de riktigt stora affärerna drivs av sjukhuskonsolideringen där, säger Niklas Savander.

Han fortsätter:

- Våra affärer är mer och mer beroende av stora enskilda affärer men vi har aldrig haft en så stor pipeline på stora affärer som vi har nu. Så vi känner oss trygga med de stora affärerna under kvartalet.

Niklas Savander nämner även Gammakniven som ett bra argument till ett starkt fjärde kvartal.

Elektas siffror för tredje kvartalet var klart sämre än väntat, vilket även var fallet när rapporten för det andra kvartalet presenterades. Trots det behåller Elekta prognoserna för helåret, däribland bedömningen om en omsättningstillväxt på 4 procent. Här ligger bolaget på -3 procent efter nio månader av räkenskapsåret.

Krävs det ett exceptionellt starkt fjärde kvartal nu för att ni ska nå helårsprognoserna?

- Nej, det är som det har varit tidigare, menar vd:n

Hur pass säker är du att ni når helårsprognosen för försäljningstillväxten?

- Som sagt handlar det om stora order och Gammakniven. Sedan har vi en historia av att avsluta starkt. Det ger mig tillräcklig tillit att målen kan uppnås.

Bolaget upprepar även sin bedömning om ett kassaflöde efter löpande investeringar på mer än 1,1 miljarder kronor under hela räkenskapsåret, motsvarande en kassagenerering som når över 60 procent. Efter årets tre inledande kvartal uppgår det relevanta kassaflödesmåttet till -541 miljoner kronor.

- Det blir lite bättre för varje kvartal. Även om det denna gång var små steg, så går det åt rätt håll. Det är som sagt ett prioriterat område för mig och bolaget. Men det är ju ett jättekvartal som krävs för att vi ska nå vår helårsprognos, säger Niklas Savander om kassaflödet.

Känner du dig trygg med att kunna göra en så stark avslutning kassaflödesmässigt, alltså närmare plus 1,7 miljarder kronor under det fjärde kvartalet?

- Ja, det gör jag.

Niklas Savander klamrar sig även fast vid strålterapibolagets långsiktiga marknadsprognos om att den organiska försäljningen bör kunna växa med mer än 10 procent per år.

- Det finns ingen orsak att man på lång sikt inte ska kunna nå den. Så det finns absolut ingen orsak att vi skulle backa från den ambitionen, säger han och pekar på kapitalmarknadsdagen i juni då bolaget brukar kommentera marknadsutsikterna på längre sikt.

Varför ska man tro på er denna gång när ni inte lyckats infria konsensusförväntningarna flera kvartal i rad nu?

- Det är som jag sagt de tre argument som jag talat om. Stora order, Gammakniven och vår historik av att klara detta, upprepar Niklas Savander.

Elekta spår att bruttomarginalen för 2014/2015 bör ligga kring förra årets marginal om 43,5 procent. Det indikerade bolagets finanschef Håkan Bergström på onsdagens telefonkonferens.

- Vi siktar mot samma nivå vi hade förra året vad gäller helåret, kommenterade han.

Under årets nio första månader uppgår bruttomarginalen till knappt 39 procent att jämföra med förra årets tre första kvartal på närmare 42 procent.

Under det sista kvartalet 2013/2014 uppgick den till 46,5 procent. En analytiker indikerade mot bakgrund av finanschefens helårsprognos att det krävs en bruttomarginal på runt 50 procent under det innevarande, sista, kvartalet för att helårsprognosen ska infrias.

Beträffande marknadsandelar i Kina medgav vd Niklas Savander att de tappat andelar till den amerikanske ärkerivalen Varian men samtidigt spår vd en stark avslutning i Kina under innevarande räkenskapsår, 2014/2015.

Läs mer om Elekta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094