23948sdkhjf

Allenex köper dotterbolag

Diagnostikbolaget ser fram emot utdelningen efter miljonköp av alla minoritetsposter i koncernen.
Det Stockholmsbaserade diagnostikföretaget Allenex har köpt utestående poster - i sina dotterbolag Olerup SSP, Absorber, Olerup International och Olerup Inc från minoritetsägaren SSP Primers, som ägs av bolaget Olerup SSP:s grundare Olle Olerup. Det innebär att Allenex nu innehar samtliga aktier i koncernen.

Genom sitt minoritetsägande har SSP Primers fått en genomsnittlig utdelning om cirka fyra miljoner kronor per år de senaste tre åren. Efter ett starkt år 2014 där Allenex ökade vinsten tar moderbolaget nu chansen att köpa aktierna.

- Genom förvärvet kommer den andel av vinsten som tidigare delades ut till minoritetsägaren nu gå till moderbolaget, säger Allenex vd Anders Karlsson.

Köpeskillingen för alla förvärven tillsammans landar på 20 miljoner kronor. Utöver det kommer Allenex att betala ytterligare fyra miljoner kronor för att förvärva SSP Primers fordran på Olerup Inc. Det innebär att köpet totalt kommer att kosta Allenex 24 miljoner kronor, vilket finansieras genom ett lån från Danske Bank på tio miljoner kronor.

- Vi har ett befintligt lån från Danske Bank tidigare som vi nu utökar, men vi kommer att fortsätta amortera i samma takt. Resterande köpeskilling om 14 miljoner kronor betalas över tre år i rater om fyra miljoner kronor i februari 2016, följt av fem miljoner år 2017 samt 2018. Eftersom vinsterna från dotterbolagens utdelningar från och med nu tillfaller Allenex så kommer affären i slutänden bli finansiellt gynnsam för oss, säger Anders Karlsson.

Denna transaktion medför att Allenex räntebärande skulder kommer att uppgå till 112 miljoner kronor.

Genom förvärvet köper Allenex -9 respektive 1,9 procent av de Stockholmsbaserade produktionsbolagen Olerup SSP och Absorber, samt 25 respektive 50 procent av försäljningsbolagen Olerup International och Olerup Inc.

Under andra kvartalet 2015 planerar Allenex att lansera nya diagnostiska tester för typning av HLA, humant leukocytantigen. HLA är en molekyl som sitter på ytan av kroppens celler och som är viktig att ta hänsyn till för att undvika att transplanterade organ stöts bort. Testerna baseras på tekniken realtids-PCR och tidplanen för lanseringen av denna produktlinje påverkas inte av förvärven av dotterbolagen, enligt Anders Karlsson.

- Allt går enligt planerna, säger han.

Läs mer om Allenex.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078