23948sdkhjf

Fortsatt förlust för Active Biotech

Efter det misslyckade tasquinimod-projektet flyttas fokus till laquinimod och ISI, säger finanschef Hans Kolam.
I Active Biotechs rapport från det första kvartalet 2015 visar det Lundabaserade bioteknikbolaget upp en fortsatt förlust. Resultatet efter skatt landade på -58 miljoner kronor. Det kan jämföras med -60,2 miljoner under motsvarande period år 2014.

Omsättningen uppgick till 2,9 miljoner kronor (2,1) och rörelseresultatet blev -57,4 miljoner kronor (-59,2). Resultatet per aktie var -0,64 kronor (-0,80).

Förlusten beror främst på kostnader för den kliniska utvecklingen av läkemedelskandidaten tasquinimod mot metastaserad prostatacancer, som genomförs tillsammans med franska Ipsen. För en vecka sedan meddelade bolaget att den kliniska utvecklingen mot prostatacancer ska läggas ner , då resultat från fas III-studien 10TASQ10 visade att behandlingen inte förlängde totalöverlevnaden hos patienterna.

Studien genomfördes i ett 30-tal länder och omfattade cirka 1 250 patienter. Arbetet med att avsluta den förväntas sträcka sig fram till slutet av året, vilket innebär fortsatta kostnader för Active Biotech framöver.

- Vi har sedan tidigare planerat för de utgifterna, så utfallet i studien förändrar inte kostnadsutvecklingen, säger bolagets finanschef Hans Kolam.

Han tillägger dock att tasquinimod-projektet har pågått i cirka fem år och med en budget på cirka 90 miljoner euro, motsvarande drygt 840 miljoner kronor, har det varit bolagets största kostnad även om samarbetspartnern Ipsen till stor del har hjälpt till med att finansiera studien. Det negativa utfallet kommer dock att påverka bolaget framöver.

- Vi måste nu se över verksamheten och prioritera bolagets aktiviteter. I vilket fall som helst så kommer det att krävas personalminskningar, säger Hans Kolam.

Hur många anställda som kommer att få lämna bolaget kan han inte säga ännu men Active Biotech har idag 56 anställda, varav huvuddelen arbetar inom forskning och utveckling. Av dem arbetar de flesta med företagets prekliniska ISI-projekt.

- Vi har lämnat in patentansökningar för ISI på relevanta marknader. Vår ursprungliga plan var att påbörja kliniska studier under 2016 men det får vi nu skjuta på framtiden, medan vi letar efter partners.

ISI är ett av Active Biotechs två återstående huvudprojekt. Det andra är laquinimod, en CNS-aktiv, immunmodulerande substans som utvecklas som oral behandling mot bland annat relapserande multipel skleros, MS. Behandlingen testas nu i den kliniska fas III-studien Concerto, som drivs och finansieras helt av samarbetspartnern, den israeliska läkemedelsjätten Teva.

Resultaten väntas under år 2016 och Hans Kolam menar att studiens utfall kommer att vara avgörande för företaget.

- Prekliniska projekt värderas inte så högt av analytikerna så huvuddelen av Active Biotechs värde finns nu i laquinimod. Det är ett brett och stort utvecklingsprogram och Teva har även pågående studier med laquinimod mot progressiv MS och Huntingtons sjukdom. Vi hoppas självklart på ett positivt utfall i Concerto-studien, säger Hans Kolam.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064